آیا من می توانم مقداری از جهیزیه ام را با حقوق خودم تهیه کنم، درحالی که شوهرم مخالف است و می گوید همه جهیزیه را باید خانواده ات تهیه کنند و من راضی نیستم! آیا من می توانم مخالف نظر او عمل کنم؟
پرسش
من کارمند دولت و حقوق بگیر هستم. مقداری از جهیزیه ام را با حقوق خودم تهیه کردم. شوهرم اظهار می کند که همه جهیزیه را باید خانواده ات تهیه می کردند و من راضی نیستم که از حقوق خودت جهیزیه بخری. آیا به نظر شما شرعا شوهرم حق راضی بودن و یا نبودن در مورد پولی که من به دست آوردم دارد؟ و یا من می توانم در مواردی که خلاف شرع هم نیست؛ مثل خرید جهیزیه، خریدن کادو و یا غیره مخالف نظر او عمل کنم؟
پاسخ اجمالی

دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

اختیار حقوق شما به دست خود شما است و رضایت همسر شرط نیست.

دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

حقوق مربوط به خود شما است و هرگونه تصرفی برای شما جایز است.

دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

هر کس حق تصرف در اموال خود را دارد و در فرض، سؤال همسر چنین حقی ندارد و توجه داشته باشید مرد و زن هر کدام اختیار دار مال خویش هستند و بدون رضایت، دیگری حق تصرف در مال او را ندارند.

دفتر حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

شوهر شرعاً حق دخالت در نحوه مصرف حقوق و در آمد شخصی همسرش را ندارد و کمک به پدر و مادر در خرید جهیزیه مانعی ندارد. به هر دوی شما عزیزان توصیه می کنم که با حسن تفاهم و صمیمیت متقابل و غم خواری از هم زندگی خود را شیرین و قرین آسایش قرار دهید و همانطور که قرآن مجید فرموده هر یک همچون لباس نگهدار دیگری باشید و طبق خیر و مصلحت طرفین و آنگونه که به رضای خدا نزدیکتر باشد، عمل نمایید. خداوند الفت و محبت و آسایش واقعی را بین شما بر قرار فرماید.

پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) به این شرح است:

زن مالک اموال خود است و رضایت دیگران، از جمله شوهر، در تصرف وی در اموالش نقشی ندارد. البته بهتر است در زندگی مشترک دو طرف به نظرات یکدیگر احترام بگذارند و تصرف در اموال خود را به عاملی برای اختلاف تبدیل نکنند.

این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.