بنده در کشور عربستان سعودی هستم. این جا جهت انجام نماز به روش شیعیان احساس خطر می کنم. آیا می توانم در هنگام نماز دستانم را به صورت بسته برروی هم بگذارم؟
پرسش
این جانب اهل پاکستانم، اما از چند ماه پیش (یعنی از فوریه سال 2011) در کشور عربستان سعودی «در ریاض» مشغول به کار هستم. این جا موقع نماز -چه در مسجد محل کار و یا در جلوی همگان- جهت انجام این فریضه به روش یک مسلمان شیعه احساس خطر می کنم. با این توضیح بفرمایید که آیا می توانم در هنگام نماز دستانم را به صورت بسته بر روی هم بگذارم؟
پاسخ اجمالی

دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

اگر تقیه اقتضای این کار را دارد بله می توانید.

دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

اگر دست بسته نماز بخواند آن گونه که بعضى از فرق اسلامى انجام مى دهند، حتّى اگر به قصد ادب دست ها را روى هم بگذارد، یا دست به سینه نماز بخواند، هرچند شبیه آنها نباشد احتیاط آن است که نماز را اعاده کند، امّا اگر از روى فراموشى و ناچارى یا براى کار دیگرى مثل خاراندن دست و مانند آن باشد اشکال ندارد.

دفتر حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

چنانچه ممکن باشد با تأخیر نماز را در منزل بدون تکتف بخوانید تأخیر بیندازید و الا نماز با تکتف تقیة مجزی است.

پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) به این شرح است:

درهر جایی که شرایط تقیه خوفی یا مداراتی وجود داشته باشد، تقیه جایز و در برخی موارد واجب است.

در این مورد، با توجه به امکان خطر، تقیه خوفی جایز است و شخص می تواند به صورت دست بسته نماز بخواند. البته توجه داشته باشد که این عمل در نماز به عنوان عملی مستحب یا واجب وارد نشده است.

این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.