دیه قتل خطا، چقدر است؟ و امروزه دینار و درهم، معادل چند دلار می شود؟
پرسش
مقدار دینار با دلار آمریکایى امروز در دیه قتل خطا انسان چقدر است؟ به طور کلّى دینار و درهم در بحث فقهی امروز چند دلار می شود؟
پاسخ اجمالی

درهم و دینار از جمله ارزهای رایج زمان پیامبر و ائمه (ع) بوده که در امور شرعی و حقوقی نیز به کار می رفته و امروزه هم در برخی از این امور استفاده می شود.

دینار، سکه ای از جنس طلا و درهم از نقره بوده، لذا با دانستن وزن طلا و نقره ای که در درهم و دینار به کار می رفته، به قیمت این دو سکه در امروز پی خواهیم برد. دینار شرعی تقریباً 24/4 گرم و بنابر نظر برخی دیگر، تقریباً 46/4 گرم است. [1] و هر درهم نیز برابر است با نیم مثقال نقره، که قیمت آن برابر با قیمت روز مشخص می شود. [2]

با توجه به نوسانات قیمت این دو فلز گرانبها، می توان قیمت روز این مقدار از طلا و نقره را به دلار آمریکایی محاسبه کرد.

اما   یکی از اموری که به عنوان دیه در قتل خطائی باید پرداخت شود درهم و دینار است که چند صورت دارد:

1. اگر مقتول، مرد و مسلمان و آزاد باشد، باید هزار مثقال شرعى طلا، که هر مثقال 18 نخود طلاى سکّه دار است، پرداخت شود. [3] و یا ده هزار درهم که هر درهمى 6/ 12 نخود نقره سکّه ‏دار است. [4]

2. اگر مقتول، زن و مسلمان و آزاد باشد، دیه او نصف مقدار ذکر شده در بالا است. [5]

این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.

[1] . امام خمینى، توضیح المسائل ( محشّى)، محقق و مصحح، بنى هاشمى خمینى، سید محمد حسین، ‌ ج 2، ص 129، دفتر انتشارات اسلامى، قم، چاپ هشتم، 1424ق؛ برگرفته از نمایه: «مقدار دینار شرعی»، سؤال 2204 (سایت: 2756) .

[2] . مکارم شیرازى، ناصر، کتاب النکاح، ج ‌6، ص 19، انتشارات مدرسه امام على بن ابى طالب (ع)، قم، 1424 ق.

[3] . توضیح المسائل ( محشّى)، ج 2، ص 824.

[4] . همان.

[5] . همان.