عده وطی به شبهه از چه زمانی شروع می شود؟
پرسش
عده وطی به شبهه از چه زمانی شروع می‌شود؟ آیا از وقتی متوجه شدیم صیغه باطل بوده شروع می شود؟
پاسخ اجمالی

زنى که از روی اشتباه با کسى نزدیکى داشته باشد -مثل اینکه نداند ازدواج بدون اذن پدر جایز نیست و مرتکب این عمل شده و آمیزش کند- باید مدت سه ماه عدۀ طلاق نگه دارد و با کسی ازدواج نکند و از این جهت فرقى بین عقد دائم و موقت نیست.[1]

فقها، مبدأ شروع عده‌ی چنین زنی را بنابر احتیاط، از وقت برطرف شدن شبهه و علم به بطلان عقد می‌دانند، البته برخی از فقها[2] ابتدای آن را از زمان آخرین وطی به شبهه دانسته‌اند.

ضمائم:

پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است: [3]

حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

احتیاط این است که از وقت برطرف شدن شبهه، عده بگیرد.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

[ به عنوان مثال [ عقد بدون اذن پدر باطل است اما اگر دخولی شده باشد و زن معتقد بوده که عقدش صحیح است باید بنا بر احتیاط واجب از هنگام دانستن مسأله عده وطی شبهه بگیرد.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

عدّه از زمان آخرین وطی به شبهه است.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

به احتیاط لازم از زمان رفع شبهه، زن باید عده نگه دارد.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

ابتدای عدۀ وطی به شبهه بنا بر احتیاط واجب از زمان رفع شبهه(حین علم به بطلان عقد) است.

حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

عده وطی به شبهه از زمان آخرین وطی به شبهه است.

[1]. ر.ک: طاهرى، حبیب الله، حقوق مدنى، ج‌3، ص 294، دفتر انتشارات اسلامى، قم، دوم، 1418 ه‍ ق؛ منتظرى، حسین على، رساله استفتائات، ج‌2، ص 395، قم، اول، بی‌تا.

[2]. آیت الله مکارم شیرازی و هادوی تهرانی.

[3]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.