شوهرم به دلیل مریضی روزه نمی‌‌‌گیرد، در حالی‌‌که من روزه بودم به اجبار با من نزدیکی کرد، آیا روزه‌ی من قضا یا کفاره دارد؟
پرسش
شوهرم به دلیل مریضی روزه نمی‌‌گیرد. روزی در حالی‌‌که روزه بودم با من به اجبار وارد رابطه جنسی شد و من اصلاً راضی نبودم. با این‌که تحریک شده بودم ولی نمی‌‌خواستم عملی انجام شود، اما نتوانستم کاری انجام دهم. اما من قلباً راضی نبودم و حس خوبی نداشتم. بعد اتمام کار فوراً غسل جنابت کردم و روزه‌‌ام را هم نخوردم. حکم روزه من چیست؟ آیا قضا یا کفاره دارد؟
پاسخ اجمالی
نظر مراجع عظام تقلید در این باره چنین است:
کسى که به هر دلیلی نباید روزه ‌بگیرد، نمى‌‌تواند همسر روزه‌‌دار خود را مجبور به آمیزش کند و اگر او را مجبور نماید گناه کرده، ولى لازم نیست کفاره‌‌ای بدهد. البته برخی از فقها[1] می‌‌گویند در این صورت که زن مجبور به این عمل شده‌ است، بنابر احتیاط، مرد باید کفاره‌ زن را بدهد.[2] به هر حال  - در صورت مجبور بودن زن - روزه‌ی او صحیح بوده و قضا و کفاره‌‌ای بر او واجب نیست. ولی چنانچه زن نسبت به این عمل رضایت داشته یا در اثناء آن راضی شود، قضا و کفاره بر او واجب است.[3]

[1]. آیات عظام امام خمینی، خویی و خامنه‌ای.
[2]. ر.ک: امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده: بنی‌‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج‌1، ص 937، م 1683، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق.
[3]. همان، ج‌1، ص 936، م 1678.