آیا کار کردن در صنایعی که آلایندگی داشته و چه بسا موجب بیماری و حتی مرگ می‌شود، جایز است؟
پرسش
وجود صنایع آلاینده در برخی شهرها موجب ایجاد بیماریهای کشنده؛ مانند سرطان و ام اس گردیده که توسط کمیته ملی سرطان ایران نیز تأیید گردیده است. 1. آیا کار کردن در مراکز آلاینده که باعث ایجاد و تسرّی بیماری و قتل عام خاموش انسانها میگردد، از لحاظ شرعی جایز است؟ 2. آیا به طور کلی ادامه کار صنایع که باعث امرار معاش عدهای از افراد جامعه و در عین حال نماد توسعه و پیشرفت ایران میباشد، و از طرف دیگر باعث بیماری و مرگ افراد دیگر میباشد، جایز است یا خیر؟
پاسخ اجمالی
در صورتی که منع قانونی وجود نداشته باشد، فعالیت و کار در این کارخانهجات و مراکز، برای کارگران اشکال شرعی ندارد. اما به طور کلی، بر مدیران و مسئولان امر لازم است که برای رفع اینگونه مشکلات، اقدام نمایند.
ضمائم:
پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
بطور کلى این گونه امور تابع قوانین و مقررات مربوطه مىباشد و تخلف از آن جایز نیست؛ و اگر منع قانونى نباشد، مانع ندارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
کار کردن جایز است، ولی باید هر چه زودتر فکری برای جلوگیری از این آسیبها کرد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
سزاوار است در این امور به مقتضای نظر ولی امر مسلمین عمل شود.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
1. کار کردن در این مراکز اشکال شرعی ندارد.
2. بر مسئولین این مراکز واجب است نسبت به کاهش آلایندهها اقدام کنند.
3. در صورتی که کاهش آلایندهها نیاز به حمایت دولتی داشته باشد، بر دولت اسلامی واجب است از آنها حمایت کند.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.