اگر چیزی که نام مقدسی در آن نوشته شده در چاه دستشویی که گاه به شبکه سراسری فاضلاب متصل است بیافتد چه حکمی دارد؟
پرسش
چند سؤال داشتم: 1. اگر شیء محترمی مثل قرآن، مهر و پول هایی که نام مقدس ائمه در آنها نوشته شده در چاه فاضلاب مستراح یا آشپزخانه بیافتد چه حکمی دارد؟ 2. اگر این چاه‌ها که امروزه به صورت مشترک باشد به خصوص در مجتمع های مسکونی حکم چه خواهد بود؟ 3. اگر به شبکه سراسری فاضلاب شهری متصل باشند حکم چیست؟ 4. آیا احکام مربوط به این مسأله فقط در حق فرد مطلع از جریان، ثابت است یا نه برای همه است و مثلا این فرد مطلع باید به سایرین که مطلع نیستند، آگاهی دهد؟
پاسخ اجمالی
1و2. اگر داخل چاه توالت و یا چاه‌‌های مشترک باشد، استفاده از آن دستشویی تا زمانی که یقین به از بین رفتن آن اسامی مقدسه حاصل نشده، برای شخص مطلع جایز نیست ولى اگر داخل چاهی جدا از توالت (مانند چاه آشپزخانه)، باشد، مانعى‌ ندارد.
3. اگر چاه متّصل به لوله‌کشى فاضلاب شهری است، هنگامى که اطمینان حاصل شود که آن شیء محترم، به نقطۀ دورى منتقل شده، مشکلى ندارد.
4. همانطور که بیان شد این احکام، مختص به شخص مطلع است و گفتن آن به بقیه لازم نیست.
ضمنا برخی از مراجع،[1] این احکام را صرفا درباره‌ی قرآن یا شیئی که اسم  الله در آن باشد، جاری می‌دانند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
اگر داخل چاه توالت باشد، استفاده از چاه فاضلاب مذکور برای شخص مطلع جایز نیست ولی برای دیگران که اطلاع از آن ندارند مانعی ندارد و اطلاع دادن لازم نیست ولى اگر داخل چاه آشپزخانه باشد، مانعى‌ ندارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
 استفاده از آن چاه تا زمانی که یقین به از بین رفتن آن اسامی مقدسه حاصل نشده برای کسانی که اطلاع دارند ممنوع است ولی به دیگران اطلاع ندهید.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
1و2. استفاده کسى که مى‌داند از این دستشوئى جایز نیست.
2. اگر بداند که در اصل شبکه سراسرى وارد شده است اشکال ندارد.
3. احکام مختص به کسی که مى‌داند و لازم نیست به کسى بگویند.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
اگر مهر اسم  الله داشته باشد باید آن محلّ را تخلیه یا تعطیل کنید، و اگر دیگران خبر ندارند، لازم نیست اعلام کنید. امّا آنان که می‌دانند، باید رعایت کنند. و اگر چاه متّصل به لوله‌کشى فاضلاب است، هنگامى که اطمینان حاصل شود آن مهر همراه فاضلاب به نقطۀ دورى منتقل شده، مشکلى ندارد.

[1]. آیت الله نوری همدانی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.