لمس کلمه الله، به زبان های مختلف ،بدون وضوء چه حکمی دارد؟ لمس کلمه اسرائیل (به معنای عبد الله) چه حکمی دارد؟
پرسش
1. آیا دست زدن به اسم خداوند بدون وضو در صورتی که به زبان غیر عربی و حتی یک زبان نادر باشد اشکال دارد؟
2. با فرض این که کلمه اسرائیل به معنای بنده خوب خداست و کلمه خدا به زبان غیر عربی در آن موجود است، آیا باید با وضو به آن دست زد؟ و آیا پا گذاشتن عمدی بر روی این کلمه که گاهی روی خیابان می نویسند (که به اسرائیل اعتراض کنند)حرام نیست؟
3. اگر کلمه ای در عرف یک جامعه به معنایی غیر از خدا باشد، ولی در جامعه دیگر به معنای خدا باشد تکلیف چیست؟
4. کسی که اسمش حبیب الله است، آیا باید با وضو دست به اسم خود بکشد و احترام مخصوص اسمای متبرکه را دارد؟
پاسخ اجمالی
این سؤال، این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.
پاسخ تفصیلی

برای کسی که وضو ندارد، حرام است اسم خداوند متعال را به هر زبانى که نوشته شده باشد مسّ نماید. همچنین است بنا بر احتیاط واجب مسّ اسم مبارک پیغمبر (ص) و امام (ع) و حضرت زهرا (س)‏[1]. در باره اسم هایی؛ مانند حبیب الله و دیگر اسامی که نام خداوند در آن وجود دارد دست زدن به لفظ «الله»، بدون وضو اشکال دارد.[2]

اما کلمه إسرائیل در زبان عبری به معنای کسی است که تحت نظر و توقیف و تدبیر و اسارت خداوند باشد و این معنا نزدیک به معنای "عبدالله"در زبان عربی است.[3] به هر حال کلمه اسرائیل[4] لقب یعقوب بن اسحاق بن ابراهیم است؛ احترام این اسم در شرایط عادی و به لحاظ خود لفظ لازم است، ولی از آن جا که الآن این اسم پرچم مبارزه با اسلام و علامت دشمنی با مسمانان است. بنابراین برای کوبیدن پرچم دشمنان دین و اعتراض به آنان، دست زدن و پا گذاشتن عمدی بر روی آن اشکالی ندارد.[5]

نظر حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) در این خصوص به شرح زیر است:

ج1. بی احترامی نسبت به خداوند حرام است. پس اگر با نام خدا به هر زبانی که باشد، رفتاری شود که حاکی از قصد توهین و اسائه ادب نسبت به خداوند متعال باشد، این رفتار حرام خواهد بود، اما اگر چنین دلالتی نداشته باشد و شخصی که آن را انجام می دهد چنین قصدی نداشته باشد، این عمل جایز است. پس دست زدن به اسم خداوند اگر بدون قصد توهین باشد و از آن در نظر عقلا توهین برداشت نشود جایز است. هر چند مکروه می باشد و احتیاط ترک آن است. اسامی انبیاء، ائمه و فاطمه الزهراء (سلام الله علیهم اجمعین) نیز همین حکم را دارد.

ج: 2،3،4، پاسخ این سؤالات از پاسخ سؤال اول آشکار می شود. البته در پاسخ سؤال سوم باید توجه داشت که معیار عرف عقلا و یا عرف همان جامعه ای است که در آن این عمل صورت می گیرد.

[1] . توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، ص 187؛ اقتباس از سؤال شماره 3635 (سایت: 4319)، نمایه: لمس خطوط قرآن بدون وضوء..

[2] . أجوبة الاستفتاءات (بالفارسیة)، ص 31، س 152: مسّ اسم هایى از قبیل عبد اللّه و حبیب اللَّه بدون وضو چه حکمى دارد؟ ج: مسّ لفظ جلاله بدون وضو جایز نیست، اگر چه جزئى از یک اسم مرکب باشد.

[3] التحقیق فی کلمات القرآن الکریم، ج‏1، ص 84،" أنّ معنى هذه الکلمة فی اللغة العبریّة یطابق ما قلنا فی مادّة أسر من العربیّة، فمعنى إسرائیل: من یکون تحت النظر و التوقیف و التدبیر و الأسر من اللّه تعالى، و هذا المعنى قریب من کلمة عبد اللّه.

[4] نک: علی محمودی ، بنی اسرائیل.

[5] . استفتای شفاهی از دفتر مقام معظم رهبری (دامت برکاته).