در چه صورت خروج منی روزه را باطل می کند؟
پرسش
شخصی در ماه رمضان روزه دار بوده و در بعد ظهر می خوابد و بعد بیدار می شود، اما در حالت صد درصد هوشیاری به سر نمی برد، احساس می کند که نزدیک است که جنب شود، با خود می گوید که سعی کند به عاملی که باعث جنب می شود فکر کند و بعد بخوابد تا در صورت بیرون آمدن منی اشکالی به روزه او وارد نشود، اما پس از چند ثانیه که در تخیل بوده و خواب هم نبوده منی از او خارج می شود،در حالی که وی سابقه هیچ گونی شهوت رانی را هم نداشته و هرگز به سمت استمنا نرفته، حکم روزه وی چگونه است؟ آیا وی مرتکب حرامی شده است؟ (مرجع وی: آیت الله خامنه ای می باشد).
پاسخ اجمالی

مبطلات روزه عبارت‌اند از: 1. خوردن و آشامیدن، 2. جماع، 3. استمناء، (انسان با خود کارى کند که منى از او بیرون آید)، 4. دروغ بستن به خدا و پیغمبر (ص) و جانشینان پیغمبر (ع)، 5. رساندن غبار غلیظ به حلق، 6. فرو بردن تمام سر در آب، 7. باقى ماندن بر جنابت و حیض و نفاس تا اذان صبح، 8. اماله کردن با چیزهاى روان، 9. قى کردن.[1]

همه این موارد از جمله استمنا و جنابت در صورتی روزه را باطل می‌کند که از روی عمد و با اختیار صورت گیرد، اما اگر انسان خوابی ببیند و در اثر آن قوه جنسی او تحریک شود و در حال خواب و یا بعد از بیداری بی‌اختیار منی از او خارج شود، این جنابت اختیاری نبوده و موجب بطلان روزه او نخواهد شد،[2] و مرتکب عمل حرامی نشده است. ولی اگر[3] کاری کند که بی‌اختیار منی از او بیرون آید، روزه‌اش باطل می‌شود[4]،[5] همچنین اگر روزه دار در حال بیرون آمدن منى از خواب بیدار شود، واجب نیست از بیرون آمدن آن جلوگیرى کند.[6]

.[1] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج ‏1، ص 891 ، م 1572.

[2] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج ‏1، ص 897 ، م 1589.

[3] (بهجت): ولی اگر عمداً.

[4] ( بهجت): در صورتی که بداند یا اطمینان داشته باشد که به سبب آن کار منی بی اختیار خارج خواهد شد.

[5] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج ‏1، ص 897 ، م 1589.

[6] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج ‏1، ص 897 ، م 1591.