درصورتی‌ که حفظ جان عده‌ای متوقف بر قتل انسان بی‌گناهی باشد، آیا کشتن او جایز است؟
پرسش
اگر فردی دیگران را تهدید کند که در صورت به قتل نرساندن یک فرد بی‌گناه، با انفجار بمب، جان صدها نفر را خواهد گرفت (طوری که اطمینان داریم این تهدید را عملی می‌کند)، آیا می‌توان برای جلوگیری از کشته شدن تعداد زیادی از مردم، آن یک نفر بی‌گناه را کشت؟ (البته همه‌ی آنها از افراد و مردم عادی هستند).
پاسخ اجمالی

بیشتر مراجع - حتی در فرض سؤال - کشتن فرد بی‌گناه را جایز ندانسته‌اند، اما برخی از فقها،[1] مشروط بر این‌که یقین صد در صد به عملی‌شدن تهدید و کشته‌شدن جمعی از مردم وجود داشته باشد، این کار را جایز دانسته، اما پرداخت دیه به خانواده او را نیز لازم می‌دانند.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

در فرض سؤال، قتل او جایز نیست.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

تهدید شخص مذکور، مجوز کشتن دیگری نیست، حتی اگر بدانیم به تهدید خود عمل خواهد کرد.

حضرت آیت الله العظمی علوی گرگانی (مد ظله العالی):

کشتن دیگران حرام است، حتی اگر بداند عدم اقدام به قتل موجب مرگ افراد دیگر می‌شود.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

در صورتی که یقین به انجام این عمل پیدا کردید، مانعی ندارد، ولی باید دیه را بپردازید.

[1]. آیت الله مکارم شیرازی

[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، علوی گرگانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.