آیا در روایات به شستن پاهای عروس توسط داماد در شب زفاف سفارش شده است؟!
پرسش
آیا در حدیثی به شستن مچ پای عروس توسط داماد سفارش شده، آیا این حدیث اعتبار دارد؟
پاسخ اجمالی
از رسول خدا(ص) در آداب شب زفاف آمده است:
«أَوْصَى رَسُولُ اللَّهِ ص عَلِیَّ بْنَ أَبِی طَالِبٍ ع فَقَالَ یَا عَلِیُّ إِذَا دَخَلَتِ الْعَرُوسُ بَیْتَکَ فَاخْلَعْ خُفَّهَا حِینَ تَجْلِسُ وَ اغْسِلْ رِجْلَیْهَا وَ صُبَ‏ الْمَاءَ مِنْ بَابِ‏ دَارِکَ إِلَى أَقْصَى دَارِکَ فَإِنَّکَ إِذَا فَعَلْتَ ذَلِکَ أَخْرَجَ اللَّهُ مِنْ دَارِکَ‏ سَبْعِینَ لَوْناً مِنَ الْفَقْرِ...»؛[1]
یا على، هنگامی که عروس به خانه‌ات وارد شد و هنگامی که ‌خواست بنشیند کفشش را درآور و هر دو پایش را بشو، و آب حاصل از شستشو را در جای جای خانه‌ات بپاش که اگر چنین کنى خدا از خانه‌‏ات هفتاد رنگ فقر را ببرد، و هفتاد رنگ برکت در آن درآورد، و هفتاد رحمت بر تو فرو فرستد که ابتدا بر سر عروس بچرخد و سپس به هر گوشه خانه‌‏ات برسد.
مشاهده می‌شود که چنین سفارشی از رسول خدا(ص) وارد شده، و در کتب معتبری؛ مانند من لا یحضره الفقیه و علل الشرایع نقل شده ‌است.
در نهایت باید گفت که این حدیث حتی اگر سند ضعیفی هم داشته باشد؛ به دلیل موافقت با آموزه‌های دینی قابل پذیرش است.

[1]. شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، ج ‏3، ص 551، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ دوم، 1413ق.