آیا می توانید سیر مطالعاتی تاریخ اسلام را برای من بیان کنید؟
پرسش
آیا می توانید سیر مطالعاتی تاریخ اسلام را برای من بیان کنید؟
پاسخ اجمالی

تاریخ اسلامی را می توان به دو مرحله مطالعاتی تقسیم کرد :

1. سیر در تاریخ اسلام:

- فروغ ابدیت ، سبحانی ، جعفر

- تاریخ اسلام (از جاهلیت تا رحلت پیامبر اسلام)، مهدی پیشوایی، قم، دفتر نشر معارف،1383

- منتهی الآمال (حاج شیخ عباس قمی ) 2 جلد ،اتشارات وحدت بخش ،1386

- تاریخ تشیع در ایران از آغاز تا طلوع دولت صفوی ،رسول جعفریان ،انتشارات انصاریان ،قم، 1385

- حماسه حسینی جلد 1 و 2 (شهید مطهری " ره " )

- خدمات متقابل اسلام و ایران (شهید مطهری " ره " )

- فلسفه تاریخ (1- 4) (شهید مطهری " ره " )

- سیرى در سیره ائمه اطهار علیهم السلام‏ (شهید مطهری " ره " )

- نهضتهاى اسلامى درصد ساله اخیر(شهید مطهری " ره " )

- نقش دین در تحولات تاریخى (پانزده گفتار) (شهید مطهری " ره " )

- نقش حادثه کربلا در تحول تاریخ اسلامى (پانزده گفتار) (شهید مطهری " ره " )

- احیاى تفکر اسلامى‏(شهید مطهری " ره " )

- سیر تطور کلام شیعه از عصر غیبت تا خواجه نصیر طوسی ،محمد صفر جبرئیلی،سازمان انتشارات فرهنگ و اندیشه اسلامی

در این کتاب ،عصر هایی که در آن عصر، عده ای از شخصیت ها موجب رشد و نمو تفکر کلامی اسلام و شیعه بوده اند مورد بررسی قرار گرفته است .

- مروج الذهب (على بن حسین‏ مسعودی )

مسعودى ابتدا کتابى با عنوان «اخبار الزمان و من اباده الحدثان» در 30 جلد نگاشت، سپس آن را مختصر کرد و «الکتاب الاوسط» نامید، اختصارى از این کتاب را نیز برگزید و «مروج الذهب» نامید. او بهترین و عالیترین مطالب دیگر کتابهایش را برگزید و در این کتاب آورد. از این رو کتاب را مروج الذهب (مرغزار طلا) نامید.

مروج الذهب داراى دو بخش است. در بخش نخست تاریخ خلقت و انبیاء و ملل مختلف تا قبل از بعثت پیامبر (ص) بررسى شده است. بخش دوم کتاب با بعثت پیامبر آغاز و با ذکر حوادث تا سال 336 پایان مى‏یابد.

مروج الذهب تاریخی است عمومى که علاوه بر تاریخ مسلمانان، به تاریخ جهان و احوال دیگر ملل نیز پرداخته است. روش مسعودى در تاریخ نگارى، شیوه موضوعى است، هر چند او بین روش موضوعى و سالشمار جمع کرده و هنگام پرداختن به یک موضوع ترتیب زمانى را رعایت کرده است. او با وارد کردن عنصر استدلال عقلائى به قلمرو مباحث تاریخى از مرز «دیدن حادثه و نقل آن» گذشته و در وراى حوادث به دنبال علل و اسباب وقوع گشته است. طرح مباحث تمدن و فرهنگ و اهتمام به تاریخ و تفکر اقلیتها و مذاهب در مروج الذهب چشمگیر است.

مسعودى در لابلاى مطالب علمى و تاریخى، داستانها و لطایف و ظرایفى را چاشنى کرده است تا خواننده را ملال حاصل نشده و رغبت به خواندن آن، همیشگى باشد .

مسعودى در ارائه مطالب تاریخى از جغرافیا بهره برده است‏ . ترجمه رایج «مروج الذهب» به زبان فارسى با قلم «ابو القاسم پاینده» در 2 جلد توسط انتشارات علمى و فرهنگى چاپ شده است .

2. فرق و مذاهب (ملل و نحل):

- فرق و مذاهب کلامی ( استاد ربانی گلپایگانی ) ناشر: مرکز بین المللی ترجمه و نشر المصطفی"ص" وابسته به جامعة المصطفی "ص" العالیة

- آشنایی با فرق و مذاهب ( آقای رضا برنجکار )

تاریخ شیعه و فرقه‏های آن تا قرن چهارم؛ محمد جواد مشکور، تهران، کتاب‏فروشی اشراقی، 1362 ش

فرهنگ فرق اسلامی ،محمدجواد مشکور، انتشارات آستان قدس رضوی، چاپ سوم، ۱۳۷۵،

- آیین وهابیت ( آیت الله سبحانی)