برای تهیه آب تربت، حتماً باید از آب باران استفاده کنیم؟ و حتماً باید دعا خوانده شود؟
پرسش
برای تهیه‌ی آب تربت، آیا باید حتماً آب، آب باران باشد؟ و حتماً باید دعا خوانده شود یا خیر؟
پاسخ اجمالی
  1. برای تهیه‌ی آب تربت، آب پاک و بهداشتی کافی است،[1] هر چند بعضی از آب‌ها مثل آب فرات،[2] آب زمزم،[3] یا آب باران در ماه نیسان،[4] مزایای بیشتری دارند. البته آب باران هم که غالباً صاف و زلال‌تر است، شاید بهتر از آب‌های معمولی باشد.
  2. در مورد دعا، شیخ عباس قمی در کتاب مفاتیح الجنان می‌گوید: روایت شده است که این دعا خوانده شود: «بسم الله و بالله اللهم اجعله رزقا واسعا و علما نافعا و شفاء من کل داء انک علی کل شیء قدیر».[5]

[1]. خوردن خاک حرام است، ولی خوردن کمی(به اندازه نخود) از تربت امام حسین(ع) برای شفا اشکال ندارد. (توضیح المسائل مراجع، ج2، ص598). اما بعضی از مرجع عظام می‌فرمایند: با آب مخلوط کنند به طوری که مستهلک شود. حضرات آیات عظام؛ خوئی، تبریزی، فاضل می‌فرمایند: بهتر است؛ و آیت الله بهجت می‌فرماید: احوط این است. آیت الله سیستانی می‌فرماید: اگر آن را از خود قبر مقدس یا اطراف آن برندارند و یا در موردی که اطمینان نباشد که تربت از قبر مقدس آن‌حضرت است، به احتیاط واجب باید آن‌را در مقدارى از آب و مانند آن حل نمایند که مستهلک شود.(همان)

[2]. مثلا در مورد نوزاد مستحب است که آب فرات به او بیاشامند. (جامع المسائل للبهجة، ج2، ص538.)

[3]. به عنوان نمونه در مورد کفن میت مستحب است با آب زمزم تر کنند. (غایة القصوی، ج1، ص234.)

[4]. برای اطلاع از خواص آن، ر. ک: قم، شیخ عباس، مفاتیح الجنان، ص 601.

[5]. برای اطلاع بیشتر، ر. ک: مفاتیح الجنان، ص923.