روزهای خوب و نیکو برای کار و تلاش چه روزهایی هستند؟
پرسش
روزهای خوب و نیکو برای شروع کار چه روزهایی هستند؟ (از دید کتاب های مذهبی).
پاسخ اجمالی

این مسلّم است که، هر وقت انسان به چیزی در زندگی نیاز دارد، لازم است برای به دست آوردن آن از راه­های درست و شرعی کار و تلاش نماید و به دنبال روزی حلال باشد.

با این حال، در کتاب های روایی نقل شده که پیامبر اکرم (ص) و ائمه اطهار (ع) هر روزی از هفته را به کاری اختصاص داده اند و در این میان، روزهای شنبه، پنج شنبه و اول هر ماه، از روزهای کار و تلاش و طلب حوایج ذکر شده و دارای برکات زیادی است.

نکته مهم این که، در روزهای دیگر هفته، بنابر برخی از احادیث، می توان به واسطه صدقه دادن، کار و تلاش را آغاز نمود و آن را به روز خوب و نیکو تبدیل کرد و نباید کار و تلاش را در زندگی رها کرد.

پاسخ تفصیلی

پیش از این که روایاتی در این باره ذکر شود، لازم است نکاتی در زمینه کار و تلاش مورد توجه قرار گیرد:

یک. آموزه های دینی به ما مى‏گوید؛ براى تأمین زندگى بهتر، باید تلاش و کوشش کرد، و از راه­های درست و شرعی نیازهای خود و اطرافیان را برآورده نمود و به دنبال روزی حلال بود، که ثواب مجاهد در راه خدا را دارد.[1]

دوم. برای این که انسان بتواند بهتر و راحت تر نیازهای خود و اطرافیان را برآورده نماید، ائمه اطهار (ع) روش ها و راهنمایی های معنوی به ما نشان داده اند که توجّه و عمل به آنها در کنار کار و تلاش مادّی، دارای آثار پر برکت و نیکویی در زندگی انسان است.

سوم. یکی از مواردی که آثار قابل توجّهی در به دست آوردن روزی و برکت آن دارد، شروع کار و تلاش در روزهای خوب و نیکو است و این یک حقیقت انکار ناپذیر است و نمی توان به این روایات بی توجّه بود. در این باره علامه مجلسی (ره) در کتاب بحارالانوار در بخش «کتاب السماء و العالم»[2] و همچنین محدّثین دیگری در کتاب های خود، روایات زیادی نقل کرده اند.

در باره پرسش مطرح شده روایات زیادی وارد شده که چند نمونه ذکر می شود:

الف. پیامبر اکرم (ص): «روز پنجشنبه مبارک است و پیش‏دستى به کارها در آن براى امّتم برکت دارد».[3] به همین جهت، در بیشتر روایات روز پنج شنبه، روز بهتری برای طلب حوایج و کار و تلاش دانسته شده است.

ب. از امام صادق (ع) نیز در این باره روایاتی نقل شده است که برخی از آنها چنین است:

1. «روز اول ماه، روز آفرینش آدم است؛ و روزی است مبارک براى طلب حوائج، ... طلب دانش، ازدواج، سفر، خرید و فروش ...».[4]

2. «هر کس در صبح صدقه‏اى بدهد، خدا بدی آن روز را از او دفع کند».[5]

3. «صدقه بده و هر روزی که می خواهی عزم سفر کن».[6]

بنابراین، اگرروزی از هفته برای برخی از کارها در روایات بد دانسته شده، به واسطه صدقه بلاها و بدی های آن روز از انسان دور می شود. پس، شایسته است که کار و تلاش در هر روز را با صدقه آغاز نمود.

4. «سفر و تلاش برای فراهم کردن حوایج [و نیازهای زندگی] در روز جمعه، به جهت نماز جمعه بد است، و اما پس از نماز جایز بوده و مایه برکت است».[7]

5. «روزجمعه دنبال کارى نرو و روز شنبه که خورشید طلوع کرد، برای حاجات [و نیازهای] خود [از منزل] بیرون برو».[8]

نتیجه: از مجموع این روایات فهمیده می شود که بهتر است انسان برخی از کارهای شخصی را در روزهای تعیین شده انجام دهد تا آثار نیک آن را ببیند و از انجام برخی کارها در روزهای دیگری دوری کند تا از بلاها و گرفتاری های جسمی و روحی به دور باشد، مگر در کارها و نیازهای روزمره زندگی که در هر روزی می توان با صدقه دادن آنها را انجام داد.

[1] امام صادق (ع) در این باره می فرماید: «کسى که در طلب روزى خانواده خود کار می کند و به سعى و کوشش تن می دهد مانند مجاهدى است که در میدان کارزار براى خدا جهاد مى‏نماید»،کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ج 5، ص 88، بَابُ مَنْ کَدَّ عَلَى عِیَالِهِ، دارالکتب الاسلامیة، تهران، 1365ش.

[2] مجلسی، محمد باقر، بحارالانوار، ج 56، مؤسسة الوفاء، بیروت، 1404ق.

[3] بحارالانوار، ج 56، ص 19

[4]همان، ص 56، ح 8.

[5]همان، ص 31.

[6] همان، ج 73، ص 226.

[7]همان،ج 56، ص 33.

[8]همان، ص 34.