دخترم یک سال پیش از شوهرش که با او ازدواج رسمی نموده بود جدا شد. در این باره از سوی شوهرش یا خانواده وی پیشنهادی مطرح نشد و صحبتی هم از طلاق نکردند. آیا ازدواج مجدد دخترم با فرد دیگری حرام است؟
پرسش
دخترم یک سال پیش از شوهرش که با او ازدواج رسمی نموده بود جدا شد. شوهر وی معتاد بود در باره طلاق شرعی از سوی وی یا خانواده او پیشنهادی مطرح نشد. آنها دغدغه مسائل دینی را ندارند و در آلمان زندگی می کنند. دختر من هم در آنجا زندگی می کند و یک فرزند هم دارد. به سراغ فرزندشان نیامدند و صحبتی هم از طلاق نکردند. من نگران هستم که دخترم که به تنهایی زندگی می کند، با یکی آشنا بشود و با او ازدواج کند در این صورت ازدواج آنها حرام است. در این جا روحانیون طلاق بدون اذن شوهر را ممکن نمی دانند. من به هیچ وجه نمی توانم با خانواده آنها ارتباط برقرار کنم ولی به عنوان یک مادر نگران وضع دخترم هستم. لطفا یک پاسخ فوری بدهید.
پاسخ اجمالی

دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

به یکی از وکلای حضرت آیت الله مراجعه کنید تا با شوهرش تماس بگیرد، اگر حاضر نیست زندگی کند و طلاق هم نمی دهد وکیل به ما اطلاع دهد تا او را طلاق دهیم.

دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

هر گاه براى حاکم شرع، یا کسى که از سوى حاکم شرع وکالت دارد، ثابت شود که زن در عسر و حرج شدید است، به شوهر او اتمام حجّت مى کند که یا به خوبى با وى زندگى کند، و حقّ و حقوق او را بپردازد، و یا وى را طلاق دهد. و چنانچه به هیچ کدام عمل نکرد، یا دسترسى به او نیست، حاکم شرع مى تواند زن را طلاق دهد، و پس از عدّه مى تواند ازدواج کند.

دفتر حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

اگر شوهر از نظر قانونی زن را طلاق داده و زوجه خود نمی داند و نفقه و هم نمی دهد و حاضر به طلاق شرعی نیست مجازید به یکی از علمای محل مراجعه نمائید تا با تحقیق و تفحص کامل موضوع، صیغه طلاق شرعی را جاری نماید و زوجه پس از گذراندن عده ازدواج کند.

پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) به این شرح است:

با مراجعه به یک فقیه جامع الشرایط یا محکمه ی شرعی، نسبت به طلاق اقدام شود.

این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.

لینک به سایت استفتائات