آیا فضله پرندگان خانگی؛ مانند طوطی، مینا و مرغ عشق پاک است؟
پرسش
آیا فضله پرندگان خانگی؛ مانند طوطی، مینا و مرغ عشق پاک است؟
پاسخ اجمالی

یازده چیز را از نجاسات شمردند که از جمله آنها بول و غایط است.[1]

ولی این که آیا فضله‌ی پرندگان، نجس است یا خیر؟ پرندگان از این نظر به دو قسم تقسیم می شوند:

1. پرندگان حلال گوشت.

2.   پرندگان حرام گوشت.

فضله پرندگان حرام گوشت نجس است اما فضله پرندگان حلال گوشت و حیوانات کوچک مثل پشه و مگس که گوشت ندارند پاک است.[2]

البته برخی دیگر از فقها یا فرموده اند: بنا بر احتیاط مستحب، باید از فضله پرندگان حرام گوشت اجتناب کرد، یا به پاک بودن فضله پرندگان حرام گوشت، فتوی داده اند.

در زیر این فتاوا را ملاحظه می‌کنید:

(آیت الله اراکى:) فضله پرندگان حرام گوشت بنا بر اقوى‏ نجس نمى‏باشد، اگر چه احتیاط مستحبّ است که از آن اجتناب شود.

(آیات عظام گلپایگانى، صافى، فاضل:) فضله پرندگان حرام گوشت پاک است (گلپایگانى، صافى: ولى خوب است احتیاطاً از آن اجتناب شود خصوصاً در خفّاش و مخصوصاً نسبت به بول آن).

(آیات عظام خوئى، تبریزى، سیستانى:) بول و فضله پرندگان حرام گوشت پاک و بهتر اجتناب از آنها است.

(آیت الله مکارم:) فضله و بول پرندگان حلال گوشت و حرام گوشت نجس نیست ولى احتیاط مستحبّ پرهیز از حرام گوشت است مخصوصاً از بول خفّاش.[3]

(آیت الله خامنه‌ای) آیا فضله پرندگان حرام گوشت؛ مانند کلاغ و زاغ و عقاب و طوطى نجس است؟

جواب: فضله پرندگان حرام گوشت نجس نیست.[4]

(آیت الله هادوی تهرانی:) فضله و مدفوع تمام پرندگان حتی حرام گوشت، پاک است.

لینک به سایت استفتائات

[1] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج ‏1، ص 68، مسأله 83‏ (نجاسات یازده چیز است: اول: بول، دوم: غائط، سوم: منى، چهارم: مردار، پنجم: خون، ششم و هفتم: سگ و خوک، هشتم: کافر، نهم: شراب، دهم: فقّاع، یازدهم: عرق شتر نجاستخوار.).

[2] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج ‏1، ص 69، مسأله 84 و 85. آیت بهجت می فرماید: فضله پرندگان حرام گوشت نجس است اما فضله پرندگان حلال گوشت و حیوانات کوچک مثل پشه و مگس که گوشت ندارند پاک است و فضله خفّاش بنا بر احتیاط نجس است.

[3] همان.

[4] أجوبة الاستفتاءات (بالفارسیة)، ص: 54، س 279.