نماز خواندن در صف اول نماز جماعت چه شرایط و وظایفی دارد؟
پرسش
نماز خواندن در صف اول نماز جماعت چه شرایط و وظایفی دارد که بعضی‌ها با آن‌که اصرار هم می‌کنیم حاضر نیستند که در صف اول نماز بخوانند. می‌خواهم بدانم اگر وظایف خاصی دارد که کوتاهی در آن باعث گناه و حرمتی است، در جریان باشم و رعایت کنم. ممنون
پاسخ اجمالی
۱. صف اول نماز جماعت، از پاداش فراوانی برخوردار است که پرسش 22753 (7398 آرشیو) به برخی از آنها پرداخته است.
۲. از طرف دیگر، توصیه شده است که افرادی در صف اول نماز جماعت باشند که دانش بیشتر و منش بهتری داشته باشند.
پیامبر اکرم(ص) فرمود: افرادی مستقیماً در نماز جماعت پشت سر من باشند که منش بهتر و دانش بیشتری دارند و سپس افرادی از اولویت برخوردارند که یک رتبه از آنان پایین‌­ترند.[1]
امام باقر(ع) نیز در همین زمینه می‌­فرمایند: افراد دانشمند و خوش اخلاق در صف اول قرار گیرند تا اگر امام جماعت در بخشی از نماز دچار فراموشی شده و یا از ادامۀ نماز بازماند، او را مورد پشتیبانی قرار دهند.[2]
۳. شاید برخی افرادی که از اقامۀ نماز در صف اول خودداری می­‌کنند خود را دارای این ویژگی‌­ها ندانند و منتظرند افرادی با این خصوصیات در صف اول قرار گیرند، اما به هر حال نباید در این زمینه وسواس بیش از اندازه و تواضعی افراطی داشته و صف اول را خالی از مأموم رها کرد.

[1]. ورام بن أبی فراس، تنبیه الخواطر و نزهة النواظر، ج 2، ص 266، مکتبة الفقیه، قم، 1410 ق.
[2]. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج 3، ص 372، ح 7، دار الکتب الإسلامیة، تهران، 1407 ق.