آیا به پولی که از فروش زمین به دست می آید، خمس تعلق می گیرد؟ در حالی که می خواهم با آن منزل تهیه کنم؟
پرسش
هفت سال پیش با گرفتن وام و فروختن طلاهای عروسی در تعاونی مسکن اداره زمینی خریداری کردم، حال بعد از چند سال قیمت آن بیشتر شده و این پول را برای خریدن منزل مسکونی نیاز دارم، آیا براین پول خمس تعلق می گیرد یا نه؟
پاسخ اجمالی

با توجه به این که نفرموده اید از چه مرجعی تقلید می کنید ما فقط فتوای رهبر معظم انقلاب را برای شما بیان می کنیم.[1]

اگر تهیه مسکن مورد نیاز متوقف بر خرید زمین در هنگام ثبت نام در تعاونی مسکن بوده و الان هم برای خرید مسکن نیازمند به فروش این زمین هستید یعنی با پرداخت خمس قیمت آن توانایی بر خرید مسکن مورد نیاز ندارید قیمت زمین فروخته شده خمس ندارد.[2] ولی اگر چنین نباشد یعنی یا مسکن مورد نیاز شما نیست یا با پرداخت خمس قیمت زمین فروخته شده، توانایی خرید مسکن را هم دارید در این صورت حکم آن به شرح ذیل است:

در مورد آن قسمتی از زمین که با پول فروش طلاهای عروسی خریداری شده، اگر طلاهای عروسی هدیه باشد چون هدیه خمس ندارد (طبق نظر رهبر معظم انقلاب) پس اصل پولی که با آن زمین تهیه شده خمس ندارد؛ در مورد قیمت افزایش یافته زمین اگر آن زمین را به قصد تجارت و افزایش قیمت نگهداری می کردید باید خمس مقدار افزایش یافته را بپردازید.[3]

اما در رابطه با آن قسمتی از زمین که با گرفتن وام خریده شده، کل قیمت زمین (پول اولیه و افزایش قیمت) خمس دارد. البته می توانید آن مقداری از وام که باقی مانده را کسر کنید ولی در سال های بعد هر مقدار از آن را که پرداخت می کنید باید خمس آن مقدار را بپردازید.[4]

[1]  در صورتی که از مرجع تقلید دیگری تقلید می کنید بفرمایید تا بر آن اساس پاسخ بدهیم.

[2]  توضیح المسائل مراجع،ج 2، ص74 ، س 884، (استفتاءات از مقام معظم رهبرى)، چاپ هشتم. انتشارات جامعه مدرسین. قم. سال 1424.

[3]  همان ص69، س 860.

[4] همان، ص71، س 868.