کد سایت fa3283 کد بایگانی 2782 نمایه وظیفۀ نواب اربعه در زمان غیبت
طبقه بندی موضوعی نایبان مهدی
اصطلاحات نواب اربعه
گروه بندی اصطلاحات شخصیت‌ها
خلاصه پرسش
وظیفه نواب اربعه در زمان غیبت امام زمان (عج) چیست؟
پرسش
وظیفه نواب اربعه در غیبت زمان امام زمان (عج) و نقش آنها از حیث فرهنگی، سیاسی و اجتماعی چه بود؟
پاسخ اجمالی

وظیفه "نایب" انجام همه کارهایی است که بر عهده "منوب عنه" است، مگر آن مواردی را که منوب عنه استثنا کرده است.

نواب اربعه جانشینان خاص امام زمان (عج)،در عصر غیبت صغری از هرنظر مورد اعتماد آن حضرت بوده اند و هر آنچه را که وظیفه امام زمان (عج) بود اما به واسطه غیبت مصلحت نبود که به صورت مستقیم خود انجام دهند از طریق نواب اربعه انجام می شد؛ مانند هدایت و سرپرستی شیعیان، ایجاد ارتباط بین امام (ع) و شیعیان و رساندن پیام های امام به آنان، پاسخ گویی به سؤالات و شبهات فرهنگی و دینی آنان، اداره مسائل مالی دستگاه شیعه، حفظ وحدت، ایجاد دل گرمی برای شیعیان، قضاوت در اختلافات آنان و به طور کلی انجام وظایف امامت در تمام امور دین و دنیا.

پاسخ تفصیلی

نواب اربعه جانشینان خاص امام زمان (عج)، در عصر غیبت صغرا از هر نظر مورد اعتماد آن حضرت بوده اند. از این جهت نقش و وظایف آنان بسیار سنگین و حساس بود؛ زیرا تمام وظایفی که برعهده امام زمان (ع) بود، اما به واسطه غیبت مصلحت نبود که آن حضرت به صورت مستقیم خود انجام دهند، از طریق نواب اربعه انجام می شد.

بنابراین، آنان عهده دار انجام وظایف متعددی بودند؛ مانند:

1. پاسخ گویی به پرسش های فقهی و مشکلات علمی و عقیدتی مردم.

2. رفع شک و تردیدهایی که دشمنان درباره وجود و زنده بودن آن حضرت در جامعه القاء می کردند.

3. مبارزه با مدعیان دروغین امامت.

4 گرفتن اموالی که متعلق به امام زمان (عج) و یا باید در اختیار آن حضرت باشد و مصرف آن در مسیر هایی که ایشان تعیین کرده اند و حل مسائل مالی و معیشتی شیعیان و مسلمانان.

5. سازماندهی و ایجاد هماهنگی بین وکلای امام در شهرها و کشور های مختلف.[1]

6. رسیدگی به دعاوی مردم و حل اختلافات موجود بین آنان.

7. آماده کردن جامعه برای زمان غیبت کبرا.

8. حمایت از شیعیان و مظلومان در برابر زور گویی های حکومت های فاسد و ...

[1] با استفاده از حوزه نت، موعود، شهریور 1386، نواب اربعه، پدید آورنده، علی ناصری، با استفاده از بازشناسی از یوسف زهرا، با تلخیص.