آیا نمازها و دعاهای طولانی که در کتاب «دستور المذکرین» برای شب عاشورا نقل شده، منافات با عزاداری در این شب ندارد؟
پرسش
با توجه به این‌که اعمالی مثل نمازهای طولانی به عنوان اعمال شب عاشورا از جمله در کتابی به نام «دستور المذکرین» بیان شده است، آیا این کتاب و روایات موجود در آن، دارای اعتبار می‌باشند؟ آیا این توصیه‌ها با توصیه به اقامه عزای امام حسین(ع) در این ایام مغایرت ندارند؟
پاسخ اجمالی
سید بن طاوس در کتاب «اقبال الاعمال» از کتاب «دستور المذکرین» برای شب عاشورا اعمالی را ذکر کرده است. روایات این کتاب با اسنادی از اهل سنت نقل شده و دست کم در مورد اعمال عاشورا چندان مورد اعتماد نیست، اما به هرحال خواندن نمازهای وارده، منافاتی با عزاداری ندارد.
خود سید ابن طاوس که این اعمال را در کتابش ذکر کرده نیز چندان به روایات این کتاب اعتمادی نداشته است، از این‌رو؛ در پایان می‌گوید: اگر ما این روایات را آورده‌ایم، به دلیل روایتی از امام صادق(ع) است که می‌فرماید: «اگر کسی از کار خیری خبردار شود و آن‌را انجام دهد، ثواب آن عمل به او داده می‌شود؛ هر چند آن خبر صحیح نباشد».‏[1]
بنابر این، با توجه به اهمیت اقامه عزای سید الشهداء در شب و روز عاشورا، در صورتی که بخواهیم این اعمال را بجا بیاوریم، باید به گونه‌ای عمل کنیم که از ثواب عظیم عزاداری محروم نشویم.

[1]. ‌سید ابن طاووس، رضی الدین علی، الاقبال بالاعمال الحسنه، ج ‏2، ص 556، تهران، دار الکتب الاسلامیه، چاپ دوم، 1409ق.