رؤیای صادقه چگونه وجود روح را ثابت می‌کند؟
پرسش
با سلام؛ رؤیای صادقه چگونه وجود روح را ثابت می‌کند؟ آیا ممکن است چیز دیگری به جز روح باعث این رویاها شود؟ با تشکر
پاسخ اجمالی
رؤیا و خواب دیدن از مباحثی است که هم در متون دینی به ابعاد آن توجه شده است و هم حکیمان به برخی از جوانب آن پرداخته‌اند. برای اطلاع بیشتر در این باره رجوع شود به پاسخ‌های: 1524(فعالیت روح در خواب و بی هوشی)؛ 5827 (ماهیت رویا و امکان خود آگاهی در رویا) و 19534(نقد و بررسی جایگاه رؤیای صادقه).
اما در مورد اثبات وجود روح از طریق خواب، به نظر می‌رسد حدأقل با دو روش می‌توان روح را از راه رؤیا اثبات کرد:
اولاً: اگر شخصی بدون هیچ زمینه و پیش‌فرض و اطلاعات قبلی خوابی ببیند که بدون کم و کاست در آینده محقق شود، به هیچ وجه نمی‌توان آن‌را با سیستم مادی بدن مرتبط کرد.
ثانیاً: با این‌که در خواب شرایط عمل نمودن اعضای ظاهری موجود نیست، ولی کار و عمل آن عضو مشاهده می‌شود. مثلاً برای دیدن و عمل نمودن عضو چشم و سیستم بینایی، شرایطی لازم است؛ مانند بسته نبودن پلک چشم، وجود نور کافی، وجود فاصله مناسب و ... در حالی‌که شخصی که خواب دیده هیچ‌یک از این شرایط دیدن در آن‌جا محقق نبوده است. بنابراین انسان غیر از بدن مادی باید از وجود دیگری غیر مادی نیز برخوردار باشد تا بتواند چنین اعمالی از او سر بزند.