کد سایت fa4389 کد بایگانی 3735 نمایه ارث بردن فرزند در صورت فوت بعد از پدر
طبقه بندی موضوعی Laws and Jurisprudence|ارث
خلاصه پرسش
در صورتی که فرزند بعد از پدر و قبل از مادر خود از دنیا برود اموال او به چه کسی می رسد؟
پرسش
در یک حادثه رانندگی بین خودروی سمند و پژو 405 8 نفر فوت گشته اند به شرح ذیل:
الف:خودروی سمند با 4 نفر سرنشین که راننده ودخترش و پسرش فوت نموده و همسرش از لحظه تصادف (24/12/85) تا این لحظه در کما بسر می برد و ضریب هوشی حدود 5-6 واز نظر روان شناس پزشک قانونی سفیه می باشد. راننده این خودرو برادر این جانب بوده است.
ب: خودروی پژو 5 نفر کشته و مقصر می باشد.
پ: ظاهرا پدر و دختر پس از چند دقیقه فوت می نمایند و مادر و پسر توسط آمبولانس از محل تصادف با فاصله زمانی حدود یک ساعت به بیمارستان منتقل می شوند و پسر در بین راه در آمبولانس فوت می کند.
ت:با توجه به نظریه پزشکی قانونی زمان دقیق فوت پسر مشخص نیست.
توضیح حکم دادگاه:
"همسر مرحوم 4/1 سهم الارث واز باقیمانده 3/2 به پدر مرحوم و3/1 به مادر مرحوم."
سؤال: خانواده همسر مرحوم (که در کما بسر می برد) به استناد اینکه فرزند در بین راه به بیمارستان فوت نموده لذا به حکم صادره اعتراض دارند که سهم پسر به مادر می رسد.
1. آیا حکم صادره صحیح است؟
2. اگر حکم صحیح نمی باشد تقسیم سهم الارث از نظر شما باید چگونه باشد؟
3. با توجه به احکام اسلام آیا این خانواده می توانند اعتراضی داشته باشند؟ (نسبت به زنده بودن پسر بعد از پدر)
4. وضعیت اینجانب که برادر مرحوم هستم و بنا به خواست پدرم قصد داریم این اموال رادر امور خیریه و احداث مدرسه صرف نماییم (چون فرزندی از برادرمان به جا نمانده)چیست؟
پاسخ اجمالی

بر اساس متن فوق از آن رو که پسر راننده بعد از مرگ راننده هنوز زنده بوده است ، از او یعنی راننده که پدرش بوده است ارث می برد (حتی اگر یک لحظه بعد از پدرش از دنیا رفته باشد) بنا بر این وارثان راننده، پدر و مادر و پسر و همسر او هستند و اموال آن مرحوم به نسبت 8/1 سهم الارث به همسر مرحوم و 6/1 سهم الارث به پدر مرحوم و 6/1 سهم الارث به مادر مرحوم تقسیم می شود و بقیه اموال سهم پسر اوست. و چون پسر قبل مادر خود از دنیا رفته است تمامی اموال این پسر از جمله اموالی که از پدر به او به ارث رسیده است به مادرش که تنها وارث اوست می رسد. بنا براین همسر راننده هم مالک 8/1سهم الارثی است که سهم خودش بوده و هم ملک تمام اموال پسرش.

دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله العالی) در پاسخ به سؤال شما فرموده اند:"اگر پسر مذکور پس از پدر فوت کرده اموال او به مادرش می رسد."

با این حساب پدر شما تنها در مقدار سهم الارث خود حق تصرف دارد و می تواند به شما اجازه دهد که آنرا در کارهای خیر صرف کنید و حتی درسهم الارث مادر شما (که همسرش می باشد) نیز بدون رضایت او حق تصرف ندارد .

برای آگاهی بیشتر به :

سؤال 1325 (سایت: 1320)، نمایه: مقدار ارث پدر، مادر و همسر از میت مرد، مراجعه فرمائید.