آیا در تاریخ اسلام کسانی بودند که دیرتر مسلمان شده، اما در نهایت از شخصیت‌های برتر اسلامی و عاقبت به خیر شده باشند؟!
پرسش
سلام علیکم. می‌خواستم بدانم در صدر اسلام زمان پیغمبر ، خلفا و امیرالمومنین آیا کسانی بوده‌اند که دیرتر مسلمان شده باشند اما در نهایت عاقبت به خیر شده و حتی از السابقون جلوتر افتاده باشند؟ یا اینکه مثلاً در برهه‌ای با پیغمبر ص یا علی ع همراهی نکرده‌اند اما بعداً همراهی و فداکاری‌شان از آنهایی که در آن برهه همراه بوده‌اند بیشتر شده است ؟ لطفاً با ذکر نام افراد و جریانات تاریخی جواب دهید.با تشکر
پاسخ اجمالی
با آنکه تقدم در پذیرش اسلام و جهاد بدون شک یکی از معیارهای برتری است[1]، اما تنها معیار نیست.
گردآوری نام تمام کسانی که در پرسش مطرح شده‌اند، فراتر از حد پاسخ‌گویی سایت است، ولی به صورت اشاره می‌توان گفت کسانی بودند که تعالیم حیات‌بخش اسلام دیرتر به آنها رسید و به طور طبیعی دیرتر مسلمان شدند، اما در عین حال معارف اسلام چنان در روح جان آنان تأثیر گذاشت که به اصطلاح معروف، یک شبه ره صد ساله را پیمودند. برای نمونه چند شخصیت را نام می‌بریم:
1. اویس قرنی: اویس در عین این‌که اسلامش از اسلام برخی دیگر دیرتر بود، ولی ایمانی برتر از ایمان بسیاری از پیش قدمان در اسلام به دست آورد.
2. زهیر بن قین: وی با این‌که از مکتب اهل بیت(ع) فاصله داشت، ولی در جریان قیام امام حسین(ع) در اثر ملاقاتی که در بین راه کربلا با امام داشت، مجذوب آن‌حضرت شد و در ردیف یکی از بهترین یاران و شهیدان کربلا قرار گرفت.
3. حر بن یزید ریاحی: حر با وجودی که از مخالفان امام حسین(ع) و از فرماندهان عبیدالله بن زیاد و لشکر یزید بود، در حساس‌ترین لحظه توبه کرد و نام خود را برتر از بسیاری از کسانی قرار داد که در زمان امام حسین(ع) زندگی می‌کردند و ادعای دوستی و علاقه به امام داشتند.

[1] . توبه، 100؛ حدید، 10.