کد سایت fa54418 کد بایگانی 66941 نمایه کامل خواندن نماز در سفر از روی جهل به برخی خصوصیات
طبقه بندی موضوعی قصد ده روز
خلاصه پرسش
مسافری پس از چند روز مجبور می‌شود سفرش را ادامه دهد، لذا تعداد روزها را حساب کرده و نماز را کامل می‌خواند، با این حال هنوز ده روزش تمام نشده سفرش تمام می‌شود. حکم این نمازها چیست؟
پرسش
کسی به قصد سه روز مسافرت رفته و نمازها را شکسته می‌خواند، اما مجبور می‌شود سفرش را ادامه دهد. به طور اجمالی حساب می‌کند که سفرش ده روز طول می‌کشد و نیت ده روز کرده و نماز را کامل می‌خواند، ولی هنوز ده روزش تمام نشده سفرش تمام می‌شود. حکم این نمازها چیست؟
پاسخ اجمالی
در فرض سؤال که مسافر نیتش تغییر کرده و قصد ادامه سفر را دارد، (جهت انجام نماز و روزه) باید روزهای سفر خود را از همان روزی که نیتش تغییر کرده محاسبه کند، نه از ابتدای سفر.
پس با توجه به اینکه وظیفه شخص مذکور شکسته خواندن نمازها بوده و او می‌دانسته که مسافر باید نمازش را شکسته بخواند، ولی از روی ندانستن برخی خصوصیات، نمازها را تمام خوانده است، باید[1] نمازهایی را که در آن مدت، کامل بجا آورده را، به صورت شکسته (ولو در وطن) قضا نماید.[2]
البته برخی از مراجع تقلید،[3] دوباره خواندن نمازها را در صورتی واجب می‌دانند که قبل از اتمام وقت نماز، متوجه وظیفه خود شده باشد و الا اگر پس از اتمام وقت، متوجه شود، قضای نمازها، واجب نخواهد بود.[4]

[1]. آیات عظام مکارم، بهجت، سیستانی و خامنه‌ای: (بنابر احتیاط...)؛ از طریق تماس تلفنی با دفتر آیت الله خامنه‌ای.
[2]. ر.ک: امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده: بنی‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج‌1، ص 730، م 1360، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق.
[3]. آیات عظام: گلپایگانى، خوئى، صافى، سیستانى و تبریزی.
[4]. ر.ک: توضیح المسائل (محشى - امام خمینى)، ج‌1، ص 730.