کد سایت fa57428 کد بایگانی 70497 نمایه منصوب بودن کلمات پایانی آیات سوره اسراء
طبقه بندی موضوعی علوم قرآنی
خلاصه پرسش
دلیل وجود «سجع» در برخی آیات پیاپی چیست؟
پرسش
چرا آخر آیه‌های سوره اسراء با تنوین نصبی تمام می‌شوند؟
پاسخ اجمالی
یکی از برجستگی‌های قرآن، ادبی بودن عبارات آن است. قرآن در درجه والایی از فصاحت و بلاغت قرار دارد که کسی توانایی مقابله و آوردن همتایی برای آن ندارد.
یکی از نکته‌های ادبی قرآن، وجود سَجع[1] در بسیاری از آیات و سوره‌های آن است. یکی از این سوره‌ها، سوره اسراء است که همه آیات آن(‌جز آیه اول)، با تنوین نصب، و در صورت وقف بر آن، با الف به پایان می‌رسد و البته تمامشان نیز بر اساس قواعد ادبی می‌باشد. گرچه قرآن مانند شعر نیست، اما وجود سجع در پایان این آیات، زیبایی خاصی به آن بخشیده و خواندن و شنیدنش را دلپذیر کرده است. به کار بردن سجع به قدری مهم است که برخی از محققان استفاده از حروف و دیگر ادوات زائده را برای زیبایی کلام و ایجاد سجع و قافیه در کلام فصیح و حتی قرآن جایز دانسته‌اند.[2]

[1]. به استفاده از کلمات هم‌وزن و هم‌قافیه در نثر، سجع گفته می‌شود.