در یک مجتمع مسکونی، سالن اجتماعاتی وجود دارد که نماز جماعت و مجالس مذهبی نیز در آن برگزار می‌شود. برخی از ساکنان – به دلیل آنکه در پرداخت هزینه‌های سالن شریکند – با انجام مراسم مذهبی و نماز مخالفند! تکلیف ما چیست؟
پرسش
سلام، ما در یک مجتمع 200 واحدی زندگی می‌کنیم که سالن اجتماعات، لابی و یک حسینیه دارد که به عنوان مشاعات عمومی در بین تمام 200 نفر تقسیم می‌شود و هزینه آب و برق و گاز آن عمومی است. ما برای انجام بعضی مراسمات؛ مانند مراسم ماه رمضان و شب‌های قدر و محرم و صفر و نماز مغرب و عشا و دیگر مراسم مذهبی از سالن اجتماعات استفاده می‌کنیم. الآن چند نفر اعلان کرده‌اند که ما بدلیل این که در هزینه‌های آب و برق و گاز سالن اجتماعات شریک هستیم، مخالف انجام مراسم و نماز هستیم الآن تکلیف ما چیست؟ آیا باید نماز جماعت را منحل کنیم؟
پاسخ اجمالی
این گونه امور تابع قرارداد و مقررات مربوطه است. پس اگر در قرارداد، استفاده از این سالن، مشروط به رضایت همه ساکنان بود، باید برای انجام چنین مراسمی از آنان کسب اجازه کرد و اگر آنان صرفاً نسبت به هزینه‌های آن معترضند، باید به نحوی - ولو با تقبل کل هزینه‌ها توسط شرکت‌کنندگان در مراسم- رضایت آنان را به دست آورد گرچه سزاوار است هر مسلمانی در تعظیم شعائر الهی، همکاری نموده و از مانع‌تراشی خودداری کند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
این گونه امور تابع قرارداد و مقررات است.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
اگر مکان مورد نظر وقفی باشد و متولی شرعی منع نکند، استفاده از مکان اشکال ندارد و اگر وقف نباشد باید رضایت ساکنینی که مخالفند جلب شود. اما در هر صورت نسبت به استفاده از آب و برق و گاز باید رضایت کسانی را که در پرداخت وجه شریکند - ولو با تقبل کل هزینه آن- به دست آورد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
چنانچه پرداخت وجوه مذکور توسط اهالی ساختمان ضمن عقد بیع آپارتمان شرط شده باشد نمی‌توانند تخطی کرده و نارضایتی آنها اثر ندارد و اگر شرط هم نباشد مجرد عدم رضایت در پرداخت وجوه موجب بطلان نماز نیست بلی وضو گرفتن با آب حسینیه صحیح نیست.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
تصرف در مشاعات بدون رضایت سایر شرکاء جایز نیست ولی بهتر است آنها نیز در این باره از باب تعظیم شعائر الهی همکاری کنند.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی و مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.