آیا ازدواج موقت با سنی بدون اجازه پدرش جایز است؟
پرسش
آیا ازدواج موقت با یک زن سنی بدون اجازه پدرش جایز است. از آنجایی که پدر وی یک سنی متعصب است، تصور می شود که ایشان عقیده ای به مشروعیت ازدواج موقت ندارند، در نتیجه اجازه نخواهند داد. -ضمناً این خانم قبلاً ازدواج نکرده اند-. هر چند که باکره نیستند (چرا که قبلاً بکارت وی از طریق دیگری (به غیر از ازدواج) از بین رفته است).
پاسخ اجمالی

اسلام برای بر آورده شدن نیازهای زن و مرد، چهارچوب ازدواج (دائم و موقت) را معین کرده است اما ازدواج موقت به ازدواجی گفته می شود که بین زن و مردی که هیچ مانعی از ازدواج نداشته باشند و با رضایت طرفین، همراه مهر معین تا زمان مشخصی عقد ازدواج بسته شود. از نظر اسلام صحت ازدواج موقت دارای شرایطی است،[1] از جمله این که عقد نکاح (موقت یا دائم) با دختر باکره  مشروط به اجازه پدر و در صورت فقدان پدر، جد پدری است؛ ولی اگر باکره نباشد در صورتى که بکارتش بوسیله شوهر کردن از بین رفته باشد، اجازه پدر و جد لازم نیست ولى اگر بواسطه وطى به شُبهه یا زنا از بین‏ رفته باشد، احتیاط مستحبّ آن است که اجازه بگیرند[2]. و اگر پدر و جد پدری نداشته باشد، نیازی به اجازه نیست. [3]

اما در مورد ازدواج مرد شیعی با زن سنی اقوالی در فقه آمده است، که مشهور این است مرد شیعی می تواند با زن سنی ازدواج کند[4]. خصوصا در مواردی که امکان هدایت به مکتب اهل بیت، در طرف مقابل وجود داشته باشد[5]. اما چون این دختر بکارتش از طریق دیگری (غیر از ازدواج) از بین رفته است،در حکم باکره است و به نظر برخی از مراجع نیاز به اجازه پدر یا جد پدری دارد.[6]

برای آگاهی بیشتر مراجعه شود به:

1. نمایه: ازدواج با دختران سنی، سؤال شمارۀ 1254 (سایت: 1333).

2. نمایه: اجازه پدر در ازدواج دختر باکره، سؤال شماره 4958 (سایت: 5248).

[2] توضیح المسائل مراجع، ج 2 ص 459. مسئله 2377.

[3] توضیح المسائل مراجع، ج 2 ص 387 مسئلهء 2376.

[4] مکارم شیرازی، ناصر، درس خارج فقه، بحث نکاح، سال تحصیلی 1381و1382، سایت معظم له؛ روحانی، سید صادق، فقه الصادق، ج 21، ص 469، از نرم افزار این کتاب به نام موسوعة الامام الروحانی.