اگر این جانب به دلیل نبود وقت برای غسل و یا وضو، تیمم کنم، آیا این مکفی خواهد بود؟
پرسش
اگر این جانب به دلیل نبود وقت برای غسل کردن و یا وضو گرفتن تیمم کنم آیا این مکفی خواهد بود؟ یا آن که هنوز می بایست غسل کنم و یا وضو بگیرم (حتی در فرض کمبود وقت)؟ به عنوان مثال: اگر الان نزدیکی های مغرب باشد و من هنوز نماز ظهر و عصر را ادا نکرده باشم و فرصت کافی و زمان کافی برای غسل کردن و یا وضو گرفتن نداشته باشم، حال آیا با تیمم طاهر و پاک خواهم بود؟ آیا در آن صورت حتی پس از مغرب هم نیز پاک خواهم بود؟ با جمیع فروض مذکور آیا نیاز است که نماز خودم را مجدداً اعاده کنم؟
پاسخ اجمالی

یکی از موارد تیمم نداشتن فرصت براى وضو یا غسل است.‏

1. هر گاه وقت به قدرى تنگ باشد که اگر وضو بگیرد، یا غسل کند تمام نماز یا مقدارى از آن بعد از وقت خوانده مى‏شود، باید تیمّم کند.[1]

2. اگر عمداً نماز را به قدرى تأخیر بیندازد که وقت وضو یا غسل نداشته باشد، معصیت کرده، ولى نماز او با تیمّم صحیح است، اگر چه احتیاط مستحبّ آن است که قضاى آن نماز را بخواند.

3. کسى که شک دارد که اگر وضو بگیرد، یا غسل کند وقت براى نماز او مى‏ماند یا نه، باید تیمّم کند. [2]

بنابراین، در این موارد تیمم مکفی است، و نماز خوانده شده قضا ندارد، اما برای نماز بعدی در صورت وجود آب مکفی نخواهد بود. و باید غسل یا وضو انجام داد. البته به نظر امام خمینی (ره) اگر این تأخیر عمدی باشد، احتیاط مستحبّ آن است که قضاى آن نماز را بخواند. لازم به ذکر است که اگر این موضوع قبل از اذان صبح در ماه رمضان به سبب جنابت باشد، تیمم فقط مکفی برای صحت روزه است، ولی برای نماز وظیفه اش غسل است.[3]

[1] آیت الله بهجت: تمام نماز بعد از وقت خوانده مى‏شود، باید تیمّم کند. و در صورتى که اگر وضو بگیرد یک رکعت از نماز را در وقت مى‏خواند و بقیه را خارج وقت، ولى اگر تیمّم کند تمام نماز را در وقت مى‏خواند، مى‏تواند بنابر اظهر هر کدام را خواست انجام دهد، ولى احتیاط مستحبّ در تیمّم و خواندن تمام نماز در وقت است. و اگر با تیمّم هم تمام نماز را نمى‏تواند در وقت بخواند، باید بنابر احوط بلکه اقرب وضو بگیرد و یک رکعت نماز را در وقت با وضو بخواند.

[2] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، ص 377-378، م 678- 680.

[3] امام خمینی، تحریر الوسیلة، ج 1، ص 283.