همسرم قبلا هندو بوده و به خاطر من مسلمان شد، اما فقط به ظاهر، هیچ کدام از مسائل شرعی را رعایت نمی کند، آیا طلاق جایز است؟
پرسش
همسرم قبلا هندو بوده و به خاطر من مسلمان شد، اما فقط به ظاهر، هیچ کدام از مسائل شرعی را رعایت نمی کند. شغلش را با دروغ به دست آورده است. به من بگویید چه رفتاری را پیش بگیرم؟ آیا طلاق جایز است؟
پاسخ اجمالی
در پاسختان باید گفت متأسفانه شما در ابتدای ازدواج، مرتکب اشتباهی شده اید و بدون تحقیق لازم، زندگی مشترکتان را با فردی آغاز نمودید که شناخت چندانی نسبت به عقیده ها و انگیزه های او نداشتید، اما آنچه قابل تحسین است، این است که شما هنوز به دین خود و رعایت مقررات آن حساس بوده و نگرانی های برآمده از ایمان قلبیتان را ابراز می دارید.

در ارتباط با مشکل شما باید گفت: اسلام تنها با شهادتین محقق می شود و اگر شخصی، مسائل شرعی را رعایت نکند، با آن که گناهکار و فاسق به شمار آمده و در حقیقت مسلمانی واقعی نیست، اما باید بدانیم که "مجرد ترک نماز و روزه و سایر واجبات شرعى باعث ارتداد مسلمان و کافر شدن و نجاست وى نمى‏گردد و تا زمانى که ارتداد وى احراز نشده است، حکم سایر مسلمانان را دارد.[1] و بر همین اساس، احکام اسلامی، چون مجاز بودن ازدواج با بانوان مسلمان برای او قابل اجرا خواهد بود و در همین راستا، طلاق نیز در اختیار او است و شما قانونا نمی توانید با دلایلی که بیان نمودید، مجوزی برای جدایی خود از همسرتان بیابید؛ چون از یک طرف، او هنوز از لحاظ قانون شرعی مسلمان بوده و از طرف دیگر، این که او شغلش را با دروغ به دست آورده را نمی توان دلیل و مجوزی برای فسخ ازدواج از طرف شما دانست.

رفتاری که شما می توانید در مقابل همسرتان پیش بگیرید، این است که ابتدا با آرامش و نصیحت، تلاش نمایید تا او رفتار و کردار خود را بر اساس موازین و دستورات اسلام تنظیم نماید و در صورت بی نتیجه بودن کوششتان و در موقعیتی که دچار امتحان سخت الاهی شده اید، باید کوشش خود را به محافظت از دین خود و احیانا فرزندانتان منعطف سازید و توجه داشته باشید که حتی در سخت ترین شرایط، می توان مؤمن بود؛ زیرا بانوانی وجود داشته اند (مانند همسر فرعون)، که علی رغم این که شوهری بی ایمان و ستمکار داشته اند، توانستند خود را به مرحله ای از ایمان برسانند که از جانب قرآن کریم، به عنوان بانویی نمونه و الگو برای جهانیان معرفی شوند.[2]

در نهایت، اگر همسرتان رسما اعلام ارتداد نموده و یا زندگی را به حدی برایتان دشوار ساخت که ادامه آن برایتان ممکن نبود، می توانید از طریق مراجع قضایی طلاق خود را پیگیری نمایید، البته بر اساس قوانین شرعی، به مجرد اثبات ارتداد همسر، ازدواج باطل خواهد بود و نیازی به طلاق نیست.

در توضیح المسائل امام خمینی (ره) آمده است: "مردى که از پدر و مادر غیر مسلمان به دنیا آمده و مسلمان شده، اگر پیش از نزدیکى با عیالش مرتد شود عقد او باطل مى‏گردد و اگر بعد از نزدیکى مرتد شود، زن او باید به مقدارى که در احکام طلاق گفته مى‏شود عدّه نگه دارد، پس اگر پیش از تمام شدن عدّه، شوهر او مسلمان شود عقد باقى و گرنه باطل است".[3]

البته، مجدداً تأکید می نماییم که تنها با انجام ندادن احکام شرعی و حتی انکار آنها، نمی توان شخصی را مرتد دانست، مگر این که "منکر شدن آن حکم، به انکار خدا یا پیغمبر (ص) برگردد".[4]

در صورت بروز عسر و حرج نیز باید به حاکم شرع مراجعه نموده و تقاضای طلاق نمایید.

[1] خامنه ای، سید علی، أجوبة الإستفتائات، ص 62.
[2] تحریم، 11.
[3] امام خمینی، توضیح المسائل، م 2450.
[4] امام خمینی، توضیح المسائل، م 2447.