رابطه با همسر بعد از طلاق گرفتن از او چه حکمی دارد؟
پرسش
اگر خانمی در سال 76 ازدواج کرده و سه ماه بعد ازدواج به خانه پدرش برود و در سال 82 از شوهرش طلاق بگیرد و چند روز بعد از این طلاق، همدیگر را ملاقات کرده به امید این که زندگی شان دوباره درست شود و با هم رابطه نزدیکی داشته ولی بعد از یکی دو ماه دوباره به رابطه شان خاتمه می دهند و این خانم در سال 85 ازدواج دوم می کند.آن رابطه بعد از طلاق از همسر اولش چه حکمی دارد و ازدواج دومش صحیح است؟ اگر نیست باید چه کار کند؟
پاسخ اجمالی

بهتر بود تا به طور دقیق شرایط خود را توضیح می دادید تا نیاز نباشد همه تقسیم های که برای حالات مشابه شما وجود دارد مطالعه کنید. در هر صورت برای شما توضیحاتی ارائه می دهیم.

اگر بعد از ازدواجی که در سال 76 داشته اید،هیچ گونه دخول و عمل زناشویی، بین شما و همسرتان صورت نگرفته است و با همین حالت در سال 82 از ایشان طلاق گرفته اید، چنین طلاقی در اصطلاح فقهی، طلاق بائن گفته می شود.[1] از خصوصیات طلاق بائن این است که مرد نمی تواند بدون عقد جدید به زنی که طلاق داده است مراجعه کند.[2] بنابراین اگر در سال 82 و بعد از طلاق، همسرتان بدون عقد جدید با شما همبستر شده است، عمل حرامی انجام داده اید و مرتکب زنا شده اید. مگر این که گمان می کردید زن و شوهر، بعد از طلاق می توانند بدون عقد، به زندگی خود ادامه دهند که در این صورت وطی بالشبهة( همبستر شدن از روی اشتباه) انجام داده اید[3]. اما اگر در سال 76 بین شما و همسر تان را بطه زناشویی بوده است و بعد در سال 82 طلاق گرفته اید،اگر طلا قتان، طلاق خلع باشد یعنی چیزی به شو هرتان داده اید( یا مهر تان را به او بخشیده اید[4]) تا او شما را طلاق دهد باز هم نمی توانسته اید بدون عقد جدید به زندگی تان ادامه دهید، مگر آن که شی بخشیده شده را تا زمانی که در عده هستید پس گرفته باشید. اما اگر طلاقتان نه از نوع اول (طلاق بدون عمل زناشویی) و نه از نوع دوم ( طلاق خلع) باشد بلکه در سال 76 همبستری داشته اید و در سال 82 چند روز بعد از طلاق ، به زندگی مشترک تان ادامه داده اید، عمل شما صحیح بوده است.

گفته اید "دوباره بعد از چند ماه به رابطه شان خاتمه می دهند". مسلماً منظور از "خاتمه دادن به رابطه" فقط ترک یکدیگر بدون طلاق نباید باشد بلکه باید همانند سال 82 طلاق اجرا شود.پس اگر بعد از این که در سال 82 با هم رابطه داشته اید از یکدیگر طلاق گرفته اید، ازدواج مجدد شما در سال 85 صحیح می باشد.

نمایه های مربوط:

1. سؤال 3181 (سایت: 3427) (حق طلاق برای زن در صورت همخوابی نداشتن مرد)

2. سؤال 5850 (سایت: 6449) (قانون و شرایط طلاق خلع چیست؟)

[1]  نک: سؤال 2952 (سایت: 3196).

[2]  توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏2، ص 529

[3]   منظور از وطی به شبهه این است که شخص اعتقاد داشته باشد این زن همسر او است، اگرچه در واقع همسر وی نباشد.نک: گلپایگانی، محمد رضا، هدایة العباد،ج2، ص 409.

[4]   گاهی بخشیدن مهر توسط زنان بدون این شرط است. اما اگر مهریه را به شرط اجراء طلاق توسط مرد باشد،طلاق خلع است.