خصوصیت و وجه تمایز آخرت و دنیا از لحاظ ویژگی ذرات چیست؟
پرسش
خصوصیت و وجه تمایز آخرت و دنیا از لحاظ ویژگی ذرات چیست؟
پاسخ اجمالی
بیشتر ذراتی که اکنون در جهان مادی مشاهده می کنیم، عبارت از عناصر شناخته شده ای است که بر اساس ساختار الکترونی مرتب شده و مشخصات آنها در جدولی معروف به "جدول مندلیف" به نمایش درآمده است. بیشتر این عناصر، به صورت طبیعی وجود داشته، اما اکنون دانشمندان با تولید مصنوعی چند عنصر جدید، شمار آن را به 116 عنصر رسانده اند.

با نگاهی در متون دینی، به وضوح درمی یابیم که انسان ها با شکل و شمایل قبلی خود در آن جا حضور می یابند، به طوری که حتی نقش انگشتان آنها نیز حفظ خواهد شد،[1] اما آیا لزوماً عناصر و ذرات موجود در بدن انسان ها، دقیقاً همان عناصر و ذراتی است که در زندگی دنیوی دارای آنها بوده اند؟! و یا عناصر موجود در بهشت و دوزخ، منحصر به عناصر کشف شده در دنیای کنونی است؟ و آیا اساساً در آن جا نیز اتم هایی وجود دارند که از هسته نوترون و پروتون تشکیل شده و الکترون هایی، دایره وار بر گرد آن در حال حرکت اند؟! و ... .

در این زمینه، باید اظهار داشت که دانش ما ناقص بوده و نظر به این که مستندی دینی نیز در این زمینه ارائه نشده، نمی توانیم پاسخ دقیقی ارائه کنیم، اگر چه پروردگار را توانا می دانیم که نظام عنصری موجود را دگرگون کرده و سیستم جدیدی را جایگزین کند و یا عناصر جدیدی ایجاد کرده و یا حتی با ترکیبی از عناصر موجود، مواد جدیدی را تولید کند که تاکنون به ذهن هیچ بشری نرسیده است.

البته، آیاتی وجود دارد که نشانگر آن است که آسمان ها و زمین به غیر از آنچه اکنون می بینیم، تبدیل خواهد شد،[2] اما این آیات، دلالت صریحی بر دگرگونی سیستم عناصر و ذرات ندارند.

در نهایت، باید خاطر نشان ساخت که این گونه مباحث، هیچ نقشی در رشد مادی و معنوی انسان ها نداشته و پرداختن به آنها ضرورت چندانی ندارد.

[1] قیامت، 4؛ " بَلى‏ قادِرینَ عَلى‏ أَنْ نُسَوِّیَ بَنانَهُ".
[2] ابراهیم، 48؛ "یَوْمَ تُبَدَّلُ الْأَرْضُ غَیْرَ الْأَرْضِ وَ السَّماواتُ وَ بَرَزُوا لِلَّهِ الْواحِدِ الْقَهَّارِ".