نحوه پرداخت خمس سرمایه ای که نقد نبوده و سود آن در حال کار است و به صورت چک چند ماه آینده وصول می شود، چگونه است؟ آیا می شود برای پرداخت خمس قرض گرفت؟
پرسش
1- پرداخت خمسی که سرمایه و سود آن در حال کار است و به صورت چک چند ماه آینده وصول می شود چگونه است؟
2- اگر سال خمسی در موقعی واقع شود که پولی در دست نباشد و وجه به صورت حساب های گرفتنی باشد و چند ماه از کارکرد پول گذشته و در صورتی که بدانیم تا چند ماه دیگر چه مقدار سود تعلق می گیرد باید سود هر ماه را حساب کرده و آن مقداری که تا سال خمسی تعلق می گیرد را پرداخت کرد؟
3- آیا می شود برای پرداخت خمس قرض گرفت؟
مرجع تقلید من آیت الله خامنه ای است.
پاسخ اجمالی

تنها پاسخ دریافتی از دفاتر مراجع عظام به این شرح است:

دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

براى روشن شدن وضعیّت خمس اموالتان به دفتر مقام معظّم رهبرى «دام ظله» یا یکى از وکلاى مجاز معظم‌له در امر وجوهات شرعیه مراجعه نمایید.

پاسخ فقهی آیت الله هادوی تهرانی در خصوص سؤال مذکور به این شرح است:

1. اگر سر رسید چک بعد از فراسیدن سال خمسی باشد، پس از وصول چک باید خمس سرمایه و سود پرداخت شود.

2. اگر پول در هنگام سال خمسی نقد باشد، باید خمس آن پرداخت شود و اگر نباشد، پرداخت خمس آن تا هنگام نقد شدن لازم نیست؛ هرچند اگر پرداخت شود، مجزی است و اگر دائم در جریان است و هیچگاه نقد نمی شود باید سر سال خمسی آن را محاسبه و پرداخت نمود.

3. در پاسخ به سؤال دوم اشاره شد که پول اگر نقد نباشد، خمس آن واجب نیست مگر این که هرگز نقد نمی شود و دائم جریان دارد که باید خمس آن پرداخته شود ولو با قرض گرفتن.

برای آگاهی بیشتر به نمایه زیر مراجعه فرمایید:

1. نمایه: خمس قرض الحسنه، سؤال شماره 3412 (سایت: 3663).

2. نمایه: خمس سرمایه، سؤال شماره 6739 (سایت: 7260).

3. نمایه: مصالحه و خمس درآمد سال های گذشته، سؤال شماره 1722 (سایت: 1720).

4. نمایه: فرار از خمس و گناه کبیره، سؤال شماره 1897 (سایت: 1967).