کسی که وظیفه اش غسل جنابت بوده و سالها بدون غسل جنابت روزه گرفته است چه مقدار باید قضاء کند؟
پرسش
من از قبل از سن تکلیف به مدت سه سال خود ارضایی داشتم و بعد از آن فهمیدم که این کار گناه است و نیاز به غسل دارد. در همان سال به دلیل خاصی به پزشک مراجعه کردم و فهمیدم سنگ کلیه دارم و از آن سال به بعد به دستور پزشک روزه نگرفتم و حالا متوجه شدم که دیگر سنگی ندارم. شاید در آن زمان که من خود ارضایی داشتم سنگ هم داشته بودم و روزه بر من واجب نبود حالا حتما باید قضای آن روزه ها رو هم بگیرم روزه های 9 تا 11سالگی را؟ اگر چنین باشد من باید بیش از 100 روزه ی قضایی داشته باشم.
پاسخ اجمالی

پسر در سن پانزده سالگی به تکلیف می رسد بنا بر این تا آن زمان تکلیف ندارد مگر اینکه با خود ارضایی و .... خود را دچار بلوغ زود رس کند مثل این که پسر در سن 9 سالگی کاری کند کند که با شهوت منی از او خارج شود، این خود دلیل و نشانه بلوغ اوست که در این صورت نماز و رو زه بر او واجب می شود.

دختر در سن نه سالگی به تکلیف می رسد و از همان موقع نماز و روزه و سایر واجبات بر او واجب می شود. بنابراین دختری که خود ارضایی داشته در صورتی که جنب شده باشد (برای آگاهی از نحوه جنابت زنان به نمایه: جنابت زنان، سؤال  1885 مراجعه فرمائید.) ولی غسل نکرده باشد، به این دلیل که نمی دانسته است که غسل جنابت شرط صحت روزه است، روزه هایی را که با این حالت جنابت گرفته است طبق نظر برخی از مراجع باطل می باشد و باید قضاء آنها را به جا آورد .[1] حتی اگر احتمال می دهد که در همان زمان به سنگ کلیه نیز مبتلا بوده است، این احتمال نمی تواند مانع وجوب روزه شود؛ زیرا یقین دارد که در نه سالگی روزه بر او واجب می شود و شک دارد که آیا مبتلا به سنگ کلیه بوده آن هم آیا بیماری در حدی بوده که باعث شود وجوب روزه از بین برود یا نه؟ درچنین صورتی باید قضا روزه ها را بگیرد.!

ولی اگر ظن (یقین لازم نیست) داشته باشد که در زمان به تکلیف رسیدن به سنگ کلیه مبتلا بوده و روزه برای او ضرر دارد در این صورت چون وظیفه اش روزه گرفتن نبوده قضا هم بر او واجب نیست. اما در جایی که چنین ظن و یقینی نباشد همه روز هایی را که یقین دارد به علت ترک غسل جنابت روزه اش باطل بوده است را باید در سال های بعد قضا کند.

بله اگر در اصل جنابت شک داشته است مثلاً نمی دانسته است خود ارضایی با آن شرایط خاص موجب جنابت می شود و  بنا بر این غسل هم نکرده است و سالها به همین نحو روزه گرفته است و بعد متوجه شود که در آن سالها جنب بوده است ، روزه هایی را که با این حالت گرفته قضا ندارد .

برای آگاهی بیشتر به پاسخ های زیر مراجعه فرمائید:

1. نمایه: حکم نماز و روزه در حال جنابت، سؤال 2565 (سایت: 2708) .

2. نمایه: قضای روزه و نماز درصورت انجام ندادن غسل جنابت، سؤال 3302 (سایت: 3687) .

3.نمایه: حکم نمازهای خوانده شده با جهل به غسل جنابت، شماره 585 (سایت: 638) .

4. نمایه: قضای نماز و روزه با جهل به حکم جنابت، شماره 2107 (سایت: 2179) .

[1] . توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، ص: 976،   س 773 استفتائات از مقام معظم رهبری؛ نمایه: قضای روزه و نماز درصورت انجام ندادن غسل جنابت، سؤال 3302 (سایت: 3687).