اگر کسی روزه سال قبل را نگرفته و تا ماه رمضان آینده نیز قضا نکرده باشد چه حکمی دارد؟
پرسش
با عرض سلام، خواستم بدانم اگر کسی روزه سال قبل را نگرفته باشد و تا رمضان آینده نیز قضا نکرده باشد چه حکمی دارد؟
پاسخ اجمالی

سه صورت برای پرسش شما وجود دارد که ما با استفاده از دیدگاه های مراجع تقلید، به تفکیک به پاسخ آن می پردازیم.

یک. اگر به واسطه مرضى، روزه رمضان را نگیرد و مرض او تا رمضان سال بعد طول بکشد، قضاى روزه‏هایى را که نگرفته بر او واجب نیست و باید براى هر روز یک مدّ که تقریباً ده سیر (750 گرم) است گندم یا جو و مانند اینها به فقیر بدهد والاحوط مدان.[1]

دو. اگر به واسطه عذر دیگرى؛ مثلًا براى مسافرت روزه نگرفته باشد و عذر او تا رمضان بعد باقى بماند، روزه‏هایى را که نگرفته باید قضا کند و احتیاط مستحب آن است که براى هر روز یک مد طعام هم به فقیر بدهد.[2]

سه. اگر در ماه رمضان به واسطه عذرى روزه نگیرد و بعد از رمضان عذر او برطرف شود و تا رمضان آینده عمداً قضاى روزه را نگیرد باید روزه را قضا کند و براى هر روز یک مد گندم یا جو و مانند اینها هم به فقیر بدهد.[3]

[1]توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، ص 947، مسأله 1703.

[2] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، ص 947، مسأله 1703.

[3] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، ص 947، مسأله 1705.