خواندن دعا بعد از سوره فاتحه و یک آیه در نماز چه حکمی دارد؟
پرسش
آیا خواندن یک دعا بعد از فاتحه و یک آیه در نماز جایز است؟
پاسخ اجمالی

از نظر شیعه لازم است در رکعت اول و دوم نمازهاى واجب یومیه، انسان اول حمد و بعد از آن یک سوره تمام بخواند.[1] بنابر این خواندن یک آیه یا قسمتی از سوره کفایت نمی کند.

البته نباید سوره هایی را که سجده واجب دارند، بخواند. مراجع عظام تقلید در باره این مسئله فرموده اند: "اگر در نماز یکى از چهار سوره‏اى را که آیه سجده دارد، عمداً بخواند نمازش باطل است.[2]

اما دعا خواندن بعد از سوره حمد به این شرط که این دعا را جزء نماز نداند (قصد جزئیت نکند)، اشکالی ندارد.[3] بنا بر این دعا خواندن بعد از سوره حمد (فاتحه) اگر به این قصد باشد این که این دعا جزء نماز است، اشکال دارد. در همین رابطه در باره "آمین گفتن" مراجع معظم تقلید فرموده اند: "یکی از مبطلات نماز آن است که بعد از خواندن حمد، آمین بگوید، ولى اگر اشتباهاً یا از روى تقیه بگوید، نمازش باطل نمى‏شود. حضرات آیات خوئى، و تبریزى فرموده اند در صورتی آمین گفتن نماز را باطل می کند که قصد دعا ننماید و یا به قصد این که جزءِ نماز باشد.[4]

[1].توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، ص 543، م 978.

[2] .توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، ص 545 م 983.

[3]. توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، ص 617.

[4] همان.