در حالی که مریض هستم و پول تو جیبی از پدرم می گیرم و پول دیگری ندارم کفاره روزه ام را بدهم! آیا باز هم کفاره بر من واجب است؟ مقدار کفاره برای امسال چند تومان است؟
پرسش
با سلام بنده مقلّد حضرت آقا هستم. از سال های گذشته کفاره عمد 2 روز روزه بر عهده من باقیمانده با توجه به بیماری و سختی در روزه گرفتن به جهت مصرف زیاد دارو توان ادای 2 بار کفاره ( 120 روز روزه) را ندارم و با توجه به این که درآمدی ندارم و شاغل نیستم و این که کفاره عمد به عهده سرپرست نمی باشد می خواستم بدانم که چون امکان پرداخت کفاره را از به اصطلاح "پول تو جیبی" (که آن هم غیر مستقیم از پدرم است) دارم آیا باید کفاره را از این پول پرداخت کنم ؟ و این که مقدار کفاره برای امسال چند تومان است؟
پاسخ اجمالی

بر اساس فتوای فقها، کسی که روزه واجبش را بدون عذر عمداً بخورد بین سه نوع کفاره مخیّر است.

اول: باید یک بنده آزاد کند و چون امروزه برده ای وجود ندارد، از این رو، این فرض تحقق خارجی ندارد.

دوم: دو ماه روزه بگیرد (سى و یک روز آن را پى در پى بگیرد و اگر بقیه آن پى در پى نباشد اشکال ندارد). [1]

سوم: شصت فقیر را سیر کند یا به هر کدام یک مُد که تقریباً ده سیر است طعام؛ یعنى گندم یا جو و مانند اینها بدهد.

چنانچه اینها برایش ممکن نباشد هر چند مد که مى‏تواند به فقرا طعام بدهد و اگر نتواند طعام بدهد باید استغفار کند، اگر چه مثلًا یک مرتبه بگوید «استغفر اللَّه» و احتیاط واجب در فرض اخیر آن است که هر وقت بتواند، کفاره را بدهد. [2]

بنابر این اگر دادن تمام کفاره برای شما ممکن نیست هر چند مدّ که می توانید به فقرا اطعام دهید و اگر این هم ممکن نیست فقط استغفار کنید و هر وقت توانستید کفاره را بپردازید.

بر اساس نرخی که امسال (رمضان 1431) برای قیمت گندم (کیلویی 500 تومان) اعلام کردند قیمت هر مدّ (ده سیر) گندم 375 تومان است که برای شصت فقیر 22500 تومان می باشد.

نمایه های مرتبط:

کفاره روزه، 1965 (سایت: 1990) .

کفاره جمع، 7378 (سایت: 7530) .

[1]  خمینی، روح الله، توضیح المسائل (المحشى)، ج‏1، ص 928، م 1661، مؤسسة نشر اسلامی وابسته به جامعه مدرسین‏، چاپ هشتم، 1424 هـ ق.

[2]  همان، م 1660.