اطلاعات مرتبط با نعیم بن عجلان انصاری که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید، را بیان نمایید.
پرسش
لطفاً زندگی‌نامه نعیم بن عجلان انصاری که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید، را بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

یکی از کسانی که رهسپار کوى امام حسین(ع) شد و ملازم رکابش گردید و روز عاشورا به فیض شهادت نائل شده و در شمار شهدای کربلا جا گرفت،[1] نُعَیْمُ (نَعِیمِ)[2] بن عجلان[3] انصاری[4] است که بر اساس گزارش‌های تاریخی در حملات اول به شهادت رسید.[5]

در زیارت‌نامه‌ها‌ی گوناگون بر ایشان درود فرستاده شده است: «السَّلَامُ عَلَى نُعَیْمِ‏ بْنِ‏ عَجْلَانَ‏ الْأَنْصَارِیِّ»،[6] «السَّلَامُ عَلَى نُعَیْمِ بْنِ عَجْلَانَ».[7]

در برخی تألیفات معاصر آمده است که وی به همراه دو برادر دیگر خود، به نام‌های نضر و نعمان، از اصحاب امیر المؤمنین(ع) بودند و در جنگ صفین کوشش‌‌هایی داشتند. نضر و نعمان پیش از واقعه‌ی کربلا از دنیا رفتند. نعیم در کوفه به زندگى ادامه داد و وقتی امام حسین(ع) وارد عراق شد، به سوى آن‌حضرت(ع) رفت و همراه ایشان بود و در روز عاشورا به میدان رفت و در حمله‌ی نخست به شهادت رسید.[8]

[1]. «شهدای قیام عاشورا»، 28614.

[2]. ابن طاووس، علی بن موسی، اقبال الاعمال، ج 2، ص 576، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ دوم، 1409ق.

[3]. ابن شهر آشوب مازندرانی، مناقب آل أبی طالب ع ، ج 4، ص 113، قم، علامه، چاپ اول، 1379ق.

[4]. ابن مشهدی، محمد بن جعفر، المزار الکبیر، محقق، مصحح، قیومی اصفهانی، جواد، ص 493، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ اول، 1419ق.

[5]. مناقب آل أبی طالب ع، ج 4، ص 113.

[6]. المزار الکبیر، ص 493.

[7]. شهید اول، محمد بن مکی، المزار فی کیفیة زیارات النبی و الأئمة(ع)، ص 152، قم، مدرسه امام مهدی(عج)، چاپ اول، 1410ق.

[8]. مؤلفان‏، سه مقتل گویا در حماسه عاشورا، مترجم، عقیقی بخشایشی، عبد الرحیم، ص 131، قم، نوید اسلام‏، چاپ دوم‏، 1382ش‏.