گزارش‌های تاریخی موجود پیرامون شخصیت جابر بن حجاج تیمی که در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید، را ارائه کنید؟
پرسش
زندگی‌نامه جابر بن حجاج تیمی که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید، را بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

یکی از افرادی که توانست روز عاشورا در مکتب انسان‌ساز امام حسین(ع) به فیض شهادت برسد، و نام خود را در میان شهدای کربلا ثبت نماید، جابر بن حجاج تیمی، مولی(هم پیمان یا غلام) عامر بن نهشل بود.[1]

بیش از آنچه گفته شد به اطلاعاتی در ارتباط با این شهید دست نیافته و نامی از وی را در منابع کهن و نیز زیارت‌نامه‌های معتبر نیافتیم، اما برخی از کتاب‌های متأخر نام کامل این شهید را «جابر بن حجاج بن عبداللَّه بن رئاب بن نعمان بن سنان بن عبید بن عدى»ذکر کرده‌اند.[2]

هم‌چنین گفته‌اند جابر از دلیران کوفه بود که با مسلم بن عقیل بیعت ‏کرد و پس از آن‌‌که مردم دست از یارى مسلم برداشتند، جابر در میان قبیله‏‌اش پنهان شد و چون شنید که امام حسین(ع) به کربلا آمد، همراه عمر بن سعد از کوفه بیرون آمد و پیش از شروع جنگ فرصتى یافت و نزد حضرتشان شتافت. با آغاز جنگ در روز عاشورا و در حمله‌ی اوّل جابر آن‌ قدر جنگید تا به شهادت رسید.[3]

گزارش‌های اخیر چندان مورد اعتماد نیست، مگر آن‌که مستندی در منابع کهن داشته باشد.

[1]. رسان، فضیل بن زبیر، تسمیة من قتل مع الحسین ع‏، ص 154، قم، آل البیت‏ ع، چاپ دوم‏، 1406ق.

[2]. جمعى از نویسندگان‏، مع الرکب الحسینی‏، ج 4، ص 167، قم، تحسین‏، چاپ دوم، 1428ق.

[3]. الحسینی الحائری الشیرازی‏، سید عبدالمجید، ذخیرة الدارین فیما یتعلق بمصائب الحسین ع و اصحابه‏، ص 462، قم، زمزم هدایت‏، بی‌تا.