آیا انجام دقیق تمام تکالیف درسی مدارس، شرعا واجب بوده و در صورت تخلف، باید توبه کرد؟
پرسش
گاهی در مدارس، معلمان تکالیف سنگینی به دانش آموزان می‌دهند. آیا انجام این تکالیف شرعا واجب است؟ یعنی اگر انجام ندادیم گنه‌کاریم و باید توبه کنیم؟
پاسخ اجمالی

چنانچه انجام کامل تکالیف درسی، جزو شرایط ثبت نام و از مقررات لازم الاجرای مدرسه و محیط آموزشی باشد، ثبت‌نام در آن محل، به معنای پذیرش آن مقررات بوده و تخلف از آن جایز نیست و این تخلف از شرط هم گناهی است که حتی اگر گناه صغیره نیز باشد، نیاز به توبه دارد، اما اگر - به عنوان نمونه - آموزگاری با سلیقه خود و فراتر از مقررات مدرسه، تکالیفی را مشخص کرد، وجوب شرعی انجام آن ثابت نیست، اگرچه دانش‌آموزان در هر حال باید از تنبلی خودداری کنند.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

اگر جعل چنین قوانینی ضرورت داشته باشد، عمل به آن بنابر احتیاط لازم است.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

لازم است دانش آموزان مطابق قوانین با نهایت تلاش، تکالیف محوله را انجام داده و از کوتاهی و تنبلی پرهیز نمایند.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

تکالیف در راستای تعلیم و تعلم است و سزاوار است دانش آموز به تعلم علم اهتمام داشته باشد.

 حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

انجام تکالیف مدرسه وجوب شرعی ندارد؛ مگر آنکه شرط حضور در مدرسه و استفاده از خدمات آموزشی، انجام تکالیف باشد که در این صورت واجب می‌شود.

لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: شبیری زنجانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.