چگونگی نبرد و شهادت یحیی بن سلیم مازنی که بنابر برخی گزارش‌ها از شهدای عاشورا بود را بنویسید.
پرسش
تاریخچه زندگی یحیی بن سلیم مازنی که بنابر برخی گزارش‌ها از شهدای عاشورا بود را بنویسید.
پاسخ اجمالی

بر اساس گزارش برخی از منابع، یکی از افرادی که روز عاشورا در راه مکتب امام حسین(ع) به فیض شهادت رسید و نام خود را در زمره‌ی شهدای کربلا ثبت نمود، یحیی بن سلیم مازنی[1] است.[2]

برخی از گزارش‌ها حاکی از آن است که وی قبل از نماز ظهر عاشورا به شهادت رسید؛[3] اما نقل‌های دیگر شهادت ایشان را بعد از نماز ظهر اعلام می‌کنند.[4]

وی بعد از عبدالرحمن بن عبدالله یزنی[5] و یا سوید بن عمرو[6] و قبل از قُرَّه بن ابی قُرّه غفاری به میدان رفت[7] و این‌گونه اشعار حماسی می‌خواند:

لَأَضْرِبَنَّ الْقَوْمَ ضَرْباً فَیصَلًا                        ضَرْباً شَدِیداً فِی الْعِدَا مُعَجَّلًا

لَا عَاجِزاً فِیهَا وَ لَا مُوَلْوِلًا                       وَ لَا أَخَافُ الْیوْمَ مَوْتاً مُقْبِلًا»؛[8]

لکننی کاللیث أحمی أشبلا»؛[9]

من این گروه را با ضربتی می‌زنم که جداکننده باشد. ضربت شدیدی که به سرعت در میان دشمنان کارگر خواهد افتاد. من در میان‏ آنان عاجز نیستم و وا ویلا نمی‌گویم. امروز از این مرگی که به من رو آورده است ترسی ندارم. ولی من مانند شیری هستم که از شیر بچگان دفاع‏ کند.

در برخی دیگر از گزارش‌ها این اشعار حماسی با کمی تغییر برای او ثبت شده است:

«لاضربنّ الیوم ضربا فیصلا                           ضربا طلحفی فی العدی مستأصلا

لا عاجزا عنهم و لا مهللا                            ما أنا إلاّ اللیث یحمی الأشبلا».[10]

گفته می‌شود که یحیی هنگام نبرد این آیه‌ی قرآن را نیز تلاوت می‌کرد:

«قُلْ إِنَّ صَلاتی‏ وَ نُسُکی‏ وَ مَحْیای وَ مَماتی‏ لِلَّهِ رَبِّ الْعالَمینَ»؛[11]

بگو: در حقیقت، نماز من و [سایر] عبادات من و زندگی و مرگ من، برای خدا، پروردگار جهانیان است.

وی روز عاشورا و قبل از شهادت، 28 نفر از نیروهای لشکر عمر بن سعد را به هلاکت رساند.[12]

[1]. مازن به معنای «تخم مورچه»، نام قبیله‌‌ای از تمیم است. سمعانی‏، أبو سعید عبد الکریم بن محمد، الانساب، تحقیق، معلمی یمانی، عبد الرحمن بن یحیی، ج 12، ص 21، حیدر آباد، مجلس دائرة المعارف العثمانیة، چاپ اول، 1382ق.‏

[2]. ابن شهر آشوب مازندرانی، مناقب آل أبی طالب(ع)، ج 4، ص 102، قم، علامه، چاپ اول، 1379ق؛ ابن اعثم کوفی، احمد بن اعثم، الفتوح، تحقیق، شیری، علی، ج 5، ص 106، بیروت، دار الاضواء، 1411ق.‏

[3]. مناقب آل أبی طالب(ع)، ج 4، ص 102 - 103.

[4]. خوارزمی‏، موفق بن احمد، مقتل الحسین(ع)، ج 2، ص 20 – 21، قم، انوار الهدی‏، چاپ دوم، 1423ق.

[5]. مناقب آل أبی طالب(ع)، ج 4، ص 102؛ الفتوح، ج ‏5، ص 106.

[6]. مجلسی، محمدباقر، جلاء العیون، ص 671، قم، سرور، چاپ نهم، 1382ش.

[7]. مناقب آل أبی طالب(ع)، ج 4، ص 102.

[8]. همان.

[9]. الفتوح، ج ‏5، ص 106.

[10]. مقتل الحسین(ع)، ج 2، ص 21.

[11]. انعام، 162.

[12]. کاشفی سبزواری، ملا حسین، روضة الشهداء، ص 373، قم، نوید اسلام‏، چاپ سوم، 1382ش.