آیا بچه‌دار شدن از فرد شراب‌خوار مکروه است؟
پرسش
آیا همان‌طور که ازدواج با فرد شراب‌‌خوار مکروه است، آمیزش و بچه‌‌دارشدن از او هم مکروه است؟
پاسخ اجمالی

هر چند همسر، اهل گناه و نوشیدن شراب باشد، ولی در مورد روابط زناشویی، تمکین زن نسبت به شوهرش واجب است. البته لازم است وی را با زبان نرم و لحن ملایم ارشاد و نهی از منکر نمود.

در هر حال، با توجه به آثار وضعی نامطلوب گناه و نوشیدن شراب در نطفه، برخی فقها بچه‌‌دار شدن از فرد شراب‌‌خوار را مکروه دانستند؛[1] اما امید است، با دعا، صدقه و اعمال نیک، تأثیری که شراب بر نسل انسان می‌گذارد را رفع نمود.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

تمکین بر زن علی ای حال واجب است و ربطی به مسئله مذکور ندارد.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (رحمة الله علیه):

روشن است کسی که به گناه شنیع استفاده از مسکرات گرفتار است در نطفه او تأثیر می‌گذارد.

حضرت آیت الله العظمی علوی گرگانی (رحمة الله علیه):

به طور طبیعی باردار شدن از یک مرد شراب‌خوار و ایجاد نطفه او می‌تواند اثرات وضعی خاصی را داشته باشد، اگرچه این موضوع قطعی نیست و امید است با توسل و تضرع مادر یا توبه و پشیمانی پدر و تربیت صحیح آنها خداوند عنایت کرده و فرزند از اثرات نامطلوب شراب در امان بماند لکن بچه دار شدن از یک فرد شرابخوار هم مکروه خواهد بود.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

دلیلی بر کراهت نیست، ولی لازم است ایشان را با زبان نرم و لحن ملایم ارشاد کرده و تذکر دهید که آشامیدن شراب حرام و از گناهان کبیره است، بلکه در بعضی از اخبار بزرگ‌ترین گناه شمرده شده است. از حضرت امام جعفر صادق علیه السلام روایت شده است که فرمود: «شراب ریشه بدیها و منشأ گناهان است و کسی که شراب می‌خورد عقل خود را از دست می‌دهد و در آن موقع خدا را نمی‌شناسد و از هیچ گناهی باک ندارد، احترام هیچ کس را نگه نمی‌دارد و حق خویشان نزدیک را رعایت نمی‌کند و از زشتی‌های آشکار رو نمی‌گرداند، روح ایمان و خداشناسی از او بیرون می‌رود، و روح خبیثی که از رحمت خدا دور است در او می‌ماند، خدا و فرشتگان و پیغمبران و مؤمنین او را لعنت می‌کنند و تا چهل روز نماز او قبول نمی‌شود و روز قیامت روی او سیاه است!» ضمنا از ارشاد کردن خسته نشوید تا نتیجه مطلوب حاصل شود.[3]

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

لازم است تذکر دهید.

[1]. آیت الله علوی گرگانی.

[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، صافی گلپایگانی، علوی گرگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، توسط سایت اسلام کوئست.

[3]. برای آگاهی بیشتر در این زمینه، ر. ک: سایت اینترنتی دفتر آیت الله مکارم .