آیا بدون مراجعه به قرآن، می‌توان پیامبری حضرت موسی(ع) و یا حضرت عیسی(ع) را اثبات نمود؟ چگونه می‌توان گفت که آن دو پیامبرند؛ اما بودا و کنفوسیوس پیامبر نیستند؟!
پرسش
چطور می‌توان نبوت موسی(ع) یا عیسی(ع) را مستقلا ثابت نمود؟ به عبارت دیگر؛ به جز اینکه ابتدا نبوت‌ پیامبر اسلام(ص) را ثابت کنیم و سپس با تصدیق قرآن، به انبیای پیشین ایمان آوریم، آیا راه دیگری وجود دارد؟ از کجا بفهمیم کسانی که گفته‌اند این دو پیامبر الهی، معجزاتی داشتند، انسان‌‌های راستگو و مورد اعتمادی بودند؟ به نظر نمی‌رسد که بتوان‌ نبوت را از راه تواتر اخبار دال بر معجزه‌داشتن شخص مورد ادعا، ثابت نمود؛ زیرا برای معجزه داشتن اشخاصی که به اعتقاد ما مسلمانان پیامبر نبودند؛ مثل بودا یا پولس نیز تواتر وجود دارد که آن دو معجزاتی داشتند. یکی از دلایلی که همیشه برای اثبات نبوت پیامبر اسلام(ص) استفاده می‌شود، بشارات تورات و انجیل و دیگر کتاب‌های اهل کتاب است. اگر مخاطب ما به حضرت موسی و عیسی(ع) ایمان نداشته باشد، این مطلب برای او دلیل نخواهد بود؛ اما اگر به حضرت موسی(ع) یا عیسی(ع) ایمان داشته باشد، برای او حجت خواهد بود.
پاسخ اجمالی

همان‌گونه که در پرسش آمده، ‌آسان‌ترین راه برای اثبات پیامبری حضرت موسی(ع) و حضرت عیسی(ع) نزد ما مسلمانان، بیان نام آنها و تأیید نبوت و بیان معجزات آنها در قرآن کریم و در سخنان پیامبر(ص) و اهل‌بیت(ع) است.

با این وجود، اثبات پیامبری آنان برای غیر اهل کتاب (شامل یهودیان و مسیحیان و مسلمانان) حتی اگر مشکل باشد، ولی ممتنع و غیر ممکن نیست؛ زیرا یکی از راه‌های اثبات نبوت و معجزات پیامبران(ع)، گزارش‌های تاریخی در این زمینه است. و این امر در مورد این سه پیامبر الهی به حد تواتر و قطعیت رسیده است؛ زیرا گزارش‌های از منابع مختلفی نقل شده است به گونه‌ای که نمی‌توان احتمال داد همه این منابع، با هماهنگی قبلی به نقل آنها پرداخته باشند، ولی به نظر می‌رسد چنین تواتری در مورد نبوت و معجزات بودا، کنفوسیوس، پولس و .... برای پیروان ادیان دیگر به اثبات نرسیده و حتی بعید است کتاب معتبری در مورد جزئیات تاریخی مرتبط با زندگی آنها وجود داشته باشد و حتی به عنوان نمونه گفته می‌شود که اولین سند مکتوبی که برای زندگی بودا وجود دارد مرتبط با چهارصد سال بعد از مرگ او است. علاوه بر آن‌که ممکن است برخی از آنها نیز پیامبرانی الهی بودند که آیین‌شان توسط پیروانشان به تدریج به انحراف کشیده شده باشد.