آیا شهریه‌ای که به طلاب داده می‌شود خمس دارد؟
پرسش
آیا شهریه‌ای که به طلاب داده می‌شود خمس دارد؟
پاسخ اجمالی
در این‌باره نظر اکثر مراجع تقلید، آن است که اگر در آخر سال خمسی از شهریّه طلبگی مقداری زیاد بیاید یا چیزهایی که با آن خریداری شده است باقی بماند، خمس آنها واجب نیست؛ اما برخی از فقها[1] در این‌ مورد خمس را واجب دانسته و بعضی[2] نیز بنا بر احتیاط، پرداخت آن را واجب شمرده‌اند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[3]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
شهریه طلبگی خمس ندارد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر به عنوان تملیک باشد (مانند شهریه آیت الله سیستانی) جزو درآمد سال است و از خمس مستثنا نیست، اما اگر اباحه تصرف باشد خمس ندارد .
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
شهریه خمس ندارد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
اگر از سهمین مبارکین باشد خمس ندارد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
خمس ندارد.
امام خمینی (رحمة الله ‌علیه):
در زیادى شهریّه، خمس واجب نیست.[4]
حضرت آیت الله تبریزی (رحمة الله ‌علیه):
در شهریه اگر محرز شود که از سهم مبارک امام(ع) است و عین آن تا آخر سال باقى بماند، خمس ندارد، و در غیر این صورت خمس دارد.[5]
حضرت آیت الله فاضل لنکرانی (رحمة الله ‌علیه):
به زیادى شهریّه، خمس تعلق نمى‌گیرد.[6]
حضرت آیت الله بهجت (رحمة الله ‌علیه):
تخمیس، موافق احتیاط است.[7]
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
اگر از مخارج سال اضافه بیاید خمس به آن تعلق می‌گیرد.  لینک به سایت استفتائات

[1]. آیات عظام سیستانی و هادوی تهرانی.
[2]. آیت الله بهجت.
[3]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
[4]. امام خمینى، سید روح اللّٰه، استفتاءات، ج‌1، ص 412، دفتر انتشارات اسلامى، قم، پنجم، 1422 ه‍ ق.
[5]. تبریزى، جواد بن على، استفتاءات جدید، ج‌1، ص 172 ، قم، اول، بی‌تا.
[6]. ر.ک: فاضل لنکرانى، محمد ، جامع المسائل، ج‌1، ص 204 ، انتشارات امیر قلم، قم، یازدهم، بی‌تا.
[7]. بهجت، محمد تقى ، استفتائات، ج‌3، ص 40، دفتر حضرت آیة الله بهجت، قم، اول، 1428 ه‍ ق.