آیا کاشت مو در صورت، حکم ریش را دارد و مانع وضو و غسل نیست؟
پرسش
حکم کاشت ریش از نظر اسلام چیست؟ من یک مسلمان هستم که می‌خواهم همه شرایطم مطابق اسلام باشد اما متأسفانه ریش غیر منظمی دارم که به همین دلیل ریش خود را همیشه می‌تراشم. آیا اگر ریش مصنوعی بکارم فضیلت ریش اصلی را دارد و مانع وضو و غسل نمی‌شود؟
پاسخ اجمالی
موهای زنده‌ای که در صورت کاشته و رشد می‌کند، حکم ریش طبیعی را داشته و مانع وضو و غسل نخواهد بود. اما موی مصنوعی که با چسب به بدن وصل می‌شود، مانع وضو و غسل است و باید برطرف شود (مگر آنکه غرض عقلایی داشته باشد)، اما بعد از چسباندن، اگر برطرف کردن آن سختی زیادی داشته و موجب عسر و حرج شود، می‌توان با همان حالت، وضو و غسل را انجام داد.
ضمائم:
پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
در فرض سؤال، اگر کاشت، دائم باشد و مانعی برای رسیدن آب نباشد غسل و وضو صحیح است.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
اگر مانع رسیدن آب به اعضای وضو و غسل، برای غسل یا وضوی واجب (و لو برای یک دفعه)شود، جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
اشکالی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
اگر موی طبیعی باشد به صورتی که عرفاً موی صورت محسوب شود، برای وضو و غسل مانعی ندارد.
 حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
1. اگر مقصود، کاشتن موهایی است که مانند ریش طبیعی قابل رشد است، این ریش عرفاً جزء بدن فرد به شمار می‌آید و احکام ریش طبیعی را دارد.
2. اگر مقصود، چسباندن یا کاشتن موی مصنوعی در صورت باشد، در صورتی که برداشتن آن برای غسل و وضو ممکن باشد و عسر و حرج (سختی غیر قابل تحمل) نداشته باشد، واجب است برداشته شود.
3. ایجاد مانعی در اعضای وضو یا غسل که رفع آن عسر و حرج دارد یا غیر ممکن است، جایز نیست؛ مگر این‌که ضرورتی آن را اقتضا کند و یا غرض عقلائی مشروعی در میان باشد.
با این توضیح کاشتن ریش مصنوعی حتی اگر برداشتن آن ممکن نباشد یا سختی داشته باشد، حرام نیست؛ زیرا این کار معمولاً به هدف زیبایی در مردان انجام می‌شود که یک غرض عقلائی مشروع است. در هر حال اگر مانعی ایجاد شود که رفع آن مشکل یا غیر ممکن است، می‌توان با همان مانع وضو گرفت یا غسل کرد؛ البته احتیاط مستحب آن است که تیمم هم انجام دهد. با این وصف، ریش کاشته شده، در مسأله وضو و غسل مانند ریش طبیعی است.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، شبیری زنجانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.