هنگام نگاه به مدفوع، خواندن چه دعایی مستحب است؟
پرسش
مستحب است وقتی در مستراح به مدفوعشان نگاه می‌کنند، دعایی بخوانند، آن دعا چیست؟
پاسخ اجمالی
امام علی(ع) در بخشی از آداب قضای حاجت می‌فرماید: وقتى که به مدفوع خود پس از پایان کار نگاه می‌کند بگوید: «اللَّهُمَّ ارْزُقْنِی الْحَلَالَ وَ جَنِّبْنِی الْحَرَام»؛[1]‏ خدایا! روزی حلال را نصیبم کن و مرا از روزی حرام دور گردان.
همچنین در آداب دیگر قضای حاجت امام صادق(ع) فرمود: عمرو بن عبید و واصل بن عطاء و بشیر رحال، آداب قضای حاجت را از پدرم امام باقر(ع) جویا شد. ایشان فرمودند: هنگامی که شخص به دست‌شویی وارد می‌­شود «بسم الله» بگوید. و هنگامی که برای قضای حاجت نشست، بگوید: «اللَّهُمَّ أَذْهِبْ عَنِّی الْأَذَى وَ هَنِّئْنِی طَعَامِی»؛ پروردگارا! اضافات آزاردهنده را از بدنم دور کن تا غذایی که خوردم گوارایم باشد. و هنگامی که قضای حاجت به پایان رسید، بگوید: «الْحَمْدُ لِلَّهِ‏ الَّذِی أَمَاطَ عَنِّی الْأَذَى وَ هَنَّأَنِی طَعَامِی»؛ سپاس پروردگاری را که اضافات آزاردهنده را از بدنم خارج کرده و غذایم را گوارایم نمود.
سپس امام فرمودند: فرشته‌­ای به بندگان موکّل است که هرگاه فردی قضای حاجت کرد، سر او را رو به پایین کرده(تا مدفوعش را ببیند) و به او می­‌گوید: ای فرزند آدم! آیا به آنچه از بدنت خارج شد، نمی‌­نگری؟! پس مراقب باش تا غذایی جز غذای پاکیزه و حلال وارد بدنت نشود و نیز مراقب رفتارهای جنسی­‌ات باش.[2]

[1]. ابن شعبه حرانی، حسن بن علی، تحف العقول عن آل الرسول صلی الله علیه و آله، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، ص 117، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ دوم، 1404ق؛ همچنین این روایت به گونه دیگری نیز نقل شده، اما ذکر همان است که گفته شد؛ ر.ک: شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، ج ‏1، ص 23، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ دوم، 1413ق.
[2]. سید بن طاووس، فلاح السائل و نجاح المسائل، ص 49، قم، بوستان کتاب، 1406ق.