آیا دعایی که می‌کنیم، علاوه بر تاثیرگذاری در زمان آینده، می‌تواند بر زمان گذشته هم اثر بگذارد؟
پرسش
با توجه به این‌که دعا ماهیت معنوی دارد، آیا دعا کردن در زمان حال علاوه بر تاثیر گذاشتن بر زمان آینده می‌تواند بر زمان گذشته هم تاثیر بگذارد؟
پاسخ اجمالی
دعا دارای آثار فراوان است؛[1] هم نسبت به حوادث آینده تاثیر دارد هم می‌تواند بر حوادث گذشته اثر بگذارد. البته تاثیر دعا نسبت به حوادث آینده و گذشته تفاوت دارد؛ زیرا معنای اثرگذاری بر حوادث آینده، این است که می‌تواند از وقوع آن جلوگیری کند. اما نسبت به حوادث گذشته این اثرگذاری معنا ندارد؛ زیرا فرض این است که آن حادثه اتفاق افتاده است. بنابراین تاثیر دعا نسبت به حوادث گذشته این است که می‌تواند از آثار و عواقب دنیوی و اخروی آنها جلوگیری کند.

[1]. ر. ک: 197؛ 721؛ 2145 و 32709