آیا در روایات به کمک گرفتن از آیات قرآن برای از بین بردن طلسم و جادو اشاره شده است؟
پرسش
آیا دعای «بسم الله الرحمن الرحیم خَتَمَ الله عَلی قُلوُبِهِم وَ عَلی سَمعِهِم وَ عَلی اَبصارِهِم غِشاوَةٌ وَ لَهُم عَذابٌ عَظیم وَ مِن النّاس مَن یَقول امَنّا بِالله وَ بِالاخِرَةِ وَ ما هُم بِموُمِنین یُخادَعون الله وَ الّذینَ امَنو وَ ما یَخدَعون اِلاّ اَنفُسَهُم وَ ما یَشعَروُن فی قُلوبِهِم مَرَضٌ فَزادَهُمُ الله مَرَضاً وَ نُنَزِّلُ مِنَ القُران ما هُوَ شَفاءٌ وَ رَحمَةٌ لِلموُمِنین یا ارحَمَ الرّاحِمین قالَ موسی ما جِئتُم بِه السِّحر اِنَّ اللهَ لا یُصلِح عَمَلَ المُفسِدین فَسَیَکفیکَهُمُ الله وَ هُوَ السَّمیعُ العَلیم لا حَولَ وَ لا قُوَّةَ اِلاّ باللهِ العَلیِّ العَظیم اِنّا لُلّه وَ اِنّا اِلَیهِ راجِعوُن وَ اُفَوِّضُ اَمری اِلی الله اِنَّ اللهَ بَصیرٌ باِلعِباد یا اَرحَم الرّاحِمین»، برای باطل کردن طلسم و سحر و جادو معتبر است؟ آیا حتما باید با زعفران و گلاب نوشته شود و بعد در آب حل کرده، بیاشامد و بر سر بریزد؟ و آیا این دعا برای گشایش بخت و کارگشائی نیز مفید فایده است.
پاسخ اجمالی

در برخی از سایت‌ها دعایی برای از بین بردن طلسم و جادو مطرح شده است که عبارت یاد شده مجموعه آیاتی از قرآن کریم است:

«بسم الله الرحمن الرحیم خَتَمَ الله عَلی قُلوُبِهِم وَ عَلی سَمعِهِم وَ عَلی اَبصارِهِم غِشاوَةٌ وَ لَهُم عَذابٌ عَظیم وَ مِن النّاس مَن یَقول امَنّا بِالله وَ بِالاخِرَةِ وَ ما هُم بِموُمِنین یُخادَعون الله وَ الّذینَ امَنو وَ ما یَخدَعون اِلاّ اَنفُسَهُم وَ ما یَشعَروُن فی قُلوبِهِم مَرَضٌ فَزادَهُمُ الله مَرَضاً»،[1] «وَ نُنَزِّلُ مِنَ القُران ما هُوَ شَفاءٌ وَ رَحمَةٌ لِلموُمِنین»،[2] یا «ارحَمَ الرّاحِمین»،[3] «قالَ موسی ما جِئتُم بِه السِّحر»[4] «اِنَّ اللهَ لا یُصلِح عَمَلَ المُفسِدین»،[5] «فَسَیَکفیکَهُمُ الله وَ هُوَ السَّمیعُ العَلیم»،[6] «لا حَولَ وَ لا قُوَّةَ اِلاّ باللهِ العَلیِّ العَظیم»،[7] «اِنّا لُلّه وَ اِنّا اِلَیهِ راجِعوُن»،[8] «وَ اُفَوِّضُ اَمری اِلی الله اِنَّ اللهَ بَصیرٌ باِلعِباد یا اَرحَم الرّاحِمین»[9] اما چنین آثاری برای این آیات را در منابع معتبر نیافتم.[10]

به هر حال؛ محتوای این دعا ایرادی ندارد. و این‌که در وسط قرآن توقفی نموده و دعایی را بدون قصد ورود و صدور از معصوم(ع) قرائت کرده و سپس قرآن را ادامه دهیم نیز به خودی خود اشکال شرعی ندارد. اما تا زمانی که مستندی روایی برای آن مشاهده نشد، نمی‌توان آن‌را به معصوم نسبت داد و یا به نقل از معصوم، چنین ختمی را دارای آثاری ویژه دانست و تنها می‌توان به قصد رجا آن را خواند.[11]

[1]. بقره، 7 – 10.

[2]. اسراء، 82.

[3]. اعراف، 151؛ یوسف 64.

[4]. یونس، 81.

[5]. یونس، 81.

[6]. بقره، 137.

[7]. علی بن الحسین علیه السلام (امام چهارم)، الصحیفة السجادیة، ص 208، قم، دفتر نشر الهادی، چاپ اول، 1376ش.

[8]. بقره، 156.

[9]. غافر، 44.

[10]. «راه مقابله با طلسم»، 4544؛ «سحر و جادوگری از دیدگاه اسلام» 2022 ؛ «حکم مشاهده سحر و یادگیری آن» 619 ؛ «تله کینزی از نظر اسلام» 57705.

[11]. «ختم سوره یس»، 90297؛ «دعا نویسی و رفع گرفتاری ها»، 3082؛ «دعا برای گشایش بخت»، 6734؛ «راه های دفع چشم زخم»، 2983.