اگر در نماز بعد از تشهد آخر، سلام را فراموش کنیم، چه حکمی دارد؟
پرسش
من در نماز صبح تشهد را گفتم و بعد ناخواسته بلند شدم و ایستادم. بعد یادم آمد، نشستم و سلام را گفتم. آیا نماز من صحیح است؟
پاسخ اجمالی
 اگر نمازگزار پس از تشهد، سلام نماز را فراموش کند، سه صورت دارد:
1. موقعى یادش بیاید که صورت نماز به هم نخورده، و کارى که عمدى و سهوى آن، نماز را باطل می‌کند[1] انجام نداده باشد؛ در این صورت سلام را مى‌گوید و نمازش صحیح است.
2. موقعى یادش بیاید که صورت نماز به هم خورده [مثل این‌که با دیگران سخن گفته باشد]، ولی کارى که عمدى و سهوى آن نماز را باطل می‌کند انجام نداده باشد. در این صورت نیز نمازش صحیح است، البته بنابر نظر برخی از فقها،[2] در این صورت، بنابر احتیاط واجب، باید نماز را دوباره بخواند.
3. موقعى یادش بیاید که صورت نماز به هم خورده و کارى که عمدى و سهوى آن، نماز را باطل می‌کند انجام داده باشد؛ در این صورت، بین مراجع تقلید اختلاف نظر است؛ گروهی[3] نماز چنین فردی را صحیح می‌شمرند و گروهی[4] آن‌را باطل می‌دانند.[5]

[1]. مثل باطل کردن وضو یا پشت به قبله کردن.
[2]. آیات عظام اراکى و وحید خراسانی.
[3]. آیات عظام امام خمینی، خامنه‌ای، خوئى، تبریزى، زنجانى، سیستانى؛ امام خمینی و خامنه‌ای: (بنابر احتیاط مستحب نماز را دوباره بخواند).
[4]. آیات عظام گلپایگانى، صافى، نورى، مکارم، فاضل، سبحانی، وحید خراسانی؛ آیت الله مکارم: (بنابر احتیاط واجب).
[5]. ر.ک: امام خمینی، توضیح المسائل(محشّی)، گردآورنده: بنی‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج‌1، ص 599، م 1106 و 1107، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق؛ سبحانى، جعفر، رساله توضیح المسائل، ص 257، م 901، مؤسسه امام صادق علیه السلام، قم، سوم، 1429 ه‍ ق؛ وحید خراسانى، حسین، توضیح المسائل، ص 217، 1116، مدرسه امام باقر (ع)، قم، نهم، 1428 ه‍ ق؛ تماس تلفنی با دفتر آیت الله خامنه‌ای.