بر اساس قانون اسلامی، مرد برای بیرون رفتن از منزل نیازی به اجازه همسرش ندارد. شوهرم به همین بهانه همواره با دوستانش به تفریح رفته و مرا در منزل تنها می‌گذارد! آیا رفتار شوهرم را تأیید می‌کنید؟
پرسش
اگر شوهری به همسر خود بگوید من نباید برای بیرون رفتن از منزل از تو اجازه بگیرم. و با دوستانش به تفریح برود و همسرش را در منزل تنها بگذارد؛ آیا این برخورد از نظر اسلام درست است؟! آیا دین برای زن حرمتی قائل است؟
پاسخ اجمالی
دین اسلام برای تحکیم بنیاد خانواده، حقوق متقابلی را برای زن و شوهر قرار داده که هر یک از آن دو موظّف به رعایت این حقوق می‌باشند. اسلام اگر این اجازه را به مرد داده که بدون اجازه همسرش از منزل خارج شود، اما اگر استفاده از این امتیاز به قدری باشد که از حد معمول گذشته و جامعه آن‌را خوش‌گذرانی مفرط و بی‌توجهی به خانواده ارزیابی کند، چنین رفتاری مورد پذیرش شرع نخواهد بود؛ زیرا در قرآن آمده است:
«وَ أْتَمِرُوا بَیْنَکُمْ بِمَعْرُوفٍ»؛[1] «و (شما ای همسران!) زندگی خود را بر اساس پایه‌های نیک و مورد پذیرش جامعه بنیان نهید».
«وَ عاشِرُوهُنَّ بِالْمَعْرُوف»؛[2]‏ «و (شما ای مردان!) با همسرانتان رفتاری شایسته و پسندیده داشته باشید».
همچنین روایات زیادی از پیشوایان دین به ما رسیده که برخورد نیکو با همسر را توصیه می‌کند:
رسول خدا(ص) در سخنانی فرموده است:
«در قیامت نزدیک‌ترین شما به من خوش اخلاق‌ترین شما است، و بهترین شما کسی است که بهترین برخورد را با خانواده‌اش داشته باشد».[3]
«بهترین شما کسی است که بهترین برخورد را با خانواده‌اش داشته باشد، و من بهترین رفتار را با خانواده خودم دارم».[4]
روشن است که رفتارهایی که از این چارچوب بیرون باشد، منسوب به دین نخواهد بود.

[1]. طلاق، 6.
[2]. نساء، 19.
[3]. «أَقْرَبُکُمْ مِنِّی مَجْلِساً یَوْمَ الْقِیَامَةِ- أَحْسَنُکُمْ خُلُقاً وَ خَیْرُکُمْ خَیْرُکُمْ‏ لِأَهْلِهِ»؛ على بن موسى امام هشتم(ع)، صحیفة الإمام الرضا(ع)، ص 67، مشهد، کنگره جهانى امام رضا(ع)، چاپ اول، 1406ق.‏
[4]. «خَیْرُکُمْ خَیْرُکُمْ‏ لِأَهْلِهِ‏ وَ أَنَا خَیْرُکُمْ لِأَهْلِی‏»؛ شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، ج 3، ص 555، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ دوم، 1413ق.