آیا گفتن «بسم‌ الله الرّحمن الرّحیم»‌ در آغاز ادعیه و زیاراتی چون زیارت عاشورا، نوعی دخل و تصرف در آنها نیست؟
پرسش
آیا گفتن «بسم‌الله‌ الرحمن ‌الرحیم» در آغاز ادعیه و زیارات، نوعی کم و زیاد کردن دعا یا زیارت محسوب می‌شود؟ (همانگونه که عده‌ای به میل خود و یا تقلید از دیگران، در زیارت عاشورا، ذکر یا اباعبدالله را سه مرتبه تکرار می‌کنند).
پاسخ اجمالی
اگر گفتن «بسم الله» به قصد ورود و نقل در زیارت یا دعا نباشد، اشکالی ندارد، حتی با توجه به برخی روایات، که در شروع هر کاری ذکر نام خدا را سفارش می‌کنند،[1] می‌توان چنین عملی را دارای پاداش دانست.

[1]. «کُلُ‏ أَمْرٍ ذِی‏ بَالٍ‏ لَمْ یُذْکَرْ بِسْمِ اللَّهِ فِیهِ فَهُوَ أَبْتَر»؛ حسن بن على (ع)، امام عسکری، التفسیر المنسوب إلى الإمام الحسن العسکری، ص 25، مدرسة الإمام المهدی عجل الله تعالى فرجه الشریف، قم، چاپ اول، 1409 ق.